İşletmeler üretim yapabilmek için çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duymaktadır. Alınan ekipmanlar, yanlış seçim, kullanım ömürlerinin dolması, yalıtım eksikleri, daha verimli ekipmanların çıkması vb. olaylar neticesinde enerji verimliliği düşük sınıfta yer alabilirler.

Enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, yalıtım, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yollarla gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile kullanılan enerji miktarını minimum seviyelere indirebilir. Bu kapsamda endüstriyel işletmeler yatırımları için destek ve teşviklerden yararlanabilirler.

“DÖNEM İÇERİSİNDE 5 PROJE İÇİN DESTEK SAĞLANIYOR”

Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak bilinen desteklerle ilgili kapsamlı bilgiler veren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, yapılan çalışmalar için projenin yüzde 30’u hibe olarak alınabildiğine dikkat çekti. Karataş, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “VAP projeleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus mevcuttur. Yapılacak olan bir projenin KDV hariç tutarı maksimum 5.000.000 TL olabilir ve bir dönem içerisinde en fazla 5 proje için bu destekten faydalanılabilir. Bizler VAT Enerji olarak endüstriyel işletmeleri bu konuda bilgilendiriyor ve VAP konusundaki tecrübelerimiz ile danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 2020 yılı içerisinde onaylanan 55 projenin yüzde 34’ü Vat Enerji tarafından yapıldı. Sürekli artarak devam eden bir süreç içerisindeyiz ve VAP konusunda ciddi bir tecrübe kazandık. Özellikle Enerji Etüdü’nün bu tarz projeler için çok iyi bir çıkış noktası olduğunu söyleyebilirim. İşletmeler mevcut verimsizliklerini gördüklerinde ve bunlar için teşvik alabildiklerini öğrendiklerinde projeyi direkt hayata geçirmek istiyorlar. Bunun için bizler gibi EVD şirketlerinin bilgilendirici ve yönlendirici olması gerekiyor. Bu konuda bizler tüm işletmelerin bilgilendirilmesini sağlamak için eğitimler, seminerler, sunumlar, mailler ile farkındalık yaratmayı ve daha bilinçli bir sanayi hedefliyoruz.” dedi.