Geri ödeme süresi 5 yılın altında olan ve yatırım bedeli 5 milyon TL’yi geçmeyen tüm projeler VAP proje başvurusu almaya hak kazanıyorlar. Bu kapsamda 2021 yılında başvurusu gerçekleştirilen tüm projeler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirildi ve 2021 yılında desteklenmesi uygun görülen ilk 28 projeyi belirledi. 

“DAHA FAZLA PROJENİN VAP DESTEĞİ ALMASINI BEKLİYORUZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmesi uygun görülen 28 proje ile ilgili açıklama yapıldı. Verimlilik Artırıcı Projelerin endüstriyel tesislere önemli avantajlar sağladığını kaydeden Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, başvuru ve hibe desteği ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Karataş, “Verimlilik Artırıcı Projeler kapsamında devletin sunduğu yüzde 30 hibe desteği üreticilere önemli avantajlar sağlıyor. Bu sebeple üreticilerin VAP desteğine olan ilgisi gün geçtikçe artırıyor. Endüstriyel tesislerin bu destekten faydalanabilmeleri için öncelikle yılda ortalama 500 TEP ve üzeri enerji tüketimi gerçekleştirmeleri gerekiyor. Ayrıca sundukları projenin toplam yatırım bedelinin 5 milyon TL’yi geçmemesi, geri ödeme süresinin 5 yılın altında olması ve bünyelerinde ya enerji yöneticisi çalıştırmaları ya da Yetkili Enerji Verimlilik Danışmanlık firmasından enerji yöneticisi hizmeti alması gerekiyor. Tesisin ISO50001 Kalite Yönetim Sistemine başvuru yapmış olması da aranan şartlar arasında yer alıyor. Biz yılın ilerleyen aylarında çok daha fazla projenin VAP desteği almasını bekliyoruz.” dedi.  

VAP PROJELERİ FİRMALARA NASIL AVANTAJLAR SAĞLIYOR?

Verimlilik artırıcı projelerin uygulanması sayesinde endüstriyel tesislerin önemli avantajlar elde ettiğine dikkat çeken Karataş, faydalarını şu şekilde sıraladı: “VAP projeleri kapsamında devletten yüzde 30 hibe desteği alan firmalar kısa ve uzun vadede önemli avantajlar sağlıyorlar. Öncelikle projenin toplam yatırım bedeliyle ilgili geri dönüş süresi kısalıyor ve projenin hayata geçme şansı daha da artırıyor. Üretici firmalar, bu destekle birlikte enerji verimliliği konusunda önemli bir önemli bir motivasyon ve farkındalığa ulaşıyorlar. Firmaların verimlilik artırıcı projelere başvuru almasıyla birlikte üst yönetim bu konuya daha sıcak yaklaşıyor ve sunduğu desteği artırıyor. Enerji verimliliği projelerini verimlilik artırıcı proje destekleriyle yapmaya tüm firmaları davet ediyoruz. VAT ENERJİ olarak firmalara VAP Danışmanlığı hizmeti veriyor, Süreci baştan sona yürüterek firmaların enerji verimliliği projelerine hibe destek almaları için destek oluyoruz” dedi. 

“BAŞVURULAR DİJİTAL ORTAMDA KABUL EDİLİYOR”  

Verimlilik artırıcı projeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından dijital ortamda kabul ediliyor. Bu sayede verimlilik artırıcı proje başvuru ve değerlendirme süreleri kısalıyor ve süreç daha da hızlandırılmış oluyor. Firmalar, Enerji Verimliliği Danışmanlık firmaları ile birlikte başvuru sürecini hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor ve hibelerine daha kısa zamanda ulaşabiliyorlar.