Güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla büyük tesislerin kurulumuna ev sahipliği yapan Van, hem güneşli gün sayısı hem de güneş enerjisi verimliliği açısından Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri oldu. Özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) yürüttüğü tanıtım faaliyetleri sayesinde kentte birçok projenin kurulması sağlandı. 

 "YATIRIM İÇİN FİRMALARDAN YOĞUN BİR TALEP VAR"

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Van, güneşin başkenti olarak telaffuz ediliyor. Güneş potansiyeli ön planda olan bir şehir. İnşallah bu artık sözde kalmıyor, bunun gibi önemli yatırımlarla Van artık bir cazibe merkezi haline geliyor" dedi. 2010'da Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda güneş enerjisi potansiyelinin yatırıma dönüştürülmesi amacıyla GES projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Güray, "Yenilenebilir enerjiyle ilgili üç sempozyum ve bir Mali Destek Programı düzenledik. Birçok fon kaynağı ve bilgilendirme toplantılarıyla farkındalık oluşturmak için faaliyetler gerçekleştirdik. Bunların da etkisiyle 2015'te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca yarışma düzenlendi. Burada enerji üretiminde 77 megavatla en yüksek kota Van'a verildi. Bu sonuçla firmalar kente yatırım yapmaya karar verdi. Enerji üretim lisansı almaya hak kazanan firma Akfen Yenilenebilir A.Ş oldu." dedi.

AKFEN HOLDİNG’TEN VAN’A 37 MW GES PROJESİ 

Akfen Holding, Edremit ilçesinde yer alan 600 bin metrekarelik bölüme 37 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali kurdu. Projede 120 bin 408 adet güneş paneli kullanıldı ve enerji üretimine başlandı. Bölgede hayata geçen en büyük yatırımlardan biri olan proje 80 bin hanenin enerji ihtiyacına cevap veriyor. (AA)