Bünyesinde Nobel İlaç’ın da bulunduğu Ulkar Holding bağlı bir kuruluş olarak Türkiye’de büyük ölçekte ilaç ham maddesi ve ilaç ham maddesi kaplı mikropelletler üreten Ulkar Kimya, kısa ve orta vadeli süreçte tedarik açısından güçlük çekilen, hiç bulunmayan ilaç aktif maddelerine öncelik vererek geliştirmeler yapıyor, böylece Türkiye’deki cari açığa yerli üretim yaparak pozitif yönde katkı sağlıyor. Üretim sürecinde enerji maliyetlerini düşürmek için hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Ulkar Kimya Genel Müdürü Berkant Köseoğlu, buhar geri kazanım projesi ile yılda 120 bin TL kar elde etmeyi hedeflediklerini anlattı. 

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Fabrikamızda enerjiye çok fazla önem veriyoruz çünkü giderlerimizin büyük bir kısmı enerji tarafında. Kontrollü ve temiz alanlarımız, ürettiğimiz ürün proseslerindeki farklı gereklilikler nedeniyle, elektrik, buhar ve doğalgaz bizim en büyük gider kalemlerimizi oluşturuyor.  Bu nedenle üretim planımızı, kullandığımız cihazları hep kontrol altında tutarak ve genelde kampanya üretimleri planlayarak enerji giderlerimiz düşürmeye çalışıyoruz. Proseste kullandığımız ve kullanım sonrası dışarıya attığımız buharı geri kazanım için bir proje oluşturduk ve tamamladık. Yıllık bazda 120 bin TL gibi bir kazancımız olacağını ön görüyoruz. Ayrıca fabrikada aydınlatma sistemlerimizi LED aydınlatma sistemlerine dönüştürdük. Buradaki tasarrufumuz yılda 70 bin TL seviyesinde oldu.