Tekstil sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2000 yılında kurulan TYH Tekstil, bugün farklı şehirlerde ve yerleşkelerde üretimlerine devam ediyor. TYH Tekstil, son olarak Akhisar OSB’de faaliyet gösteren fabrikasında kendi enerjisini üretmek amacıyla güneş santraline yatırım yaptı. 

Projenin detaylarını ve enerji tüketimi açısından tekstil sektörünün önemini konuştuğumuz TYH Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, “Akhisar’da hizmete aldığımız bu projenin kurulu gücü 750kW’tır. TYH Tekstil olarak tüm enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz” dedi. 

Fabrikanızın kuruluşundan ve üretim kapasitesinden kısaca bahsedebilir misiniz? 

TYH Tekstil, 2000 yılında İzmir’de kurulmuştur. Geride bırakılan 20 yıl boyunca sürekli gelişen ve büyüyen bir performansla bugün toplam 12 yerleşkede 4500’den fazla çalışanıyla dünyanın önemli markalarına üretici partner olarak hizmet vermektedir. TYH’nin aylık ortalama üretim kapasitesi bir milyon beş yüz bin adettir. 

Manisa Akhisar’da bulunan üretim tesisiniz için gerçekleştirdiğiniz güneş enerji santrali yatırımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

TYH olarak amacımız bütün tesislerimizde kendi enerjisini yenilenebilir kaynaklardan kendisi üretebilen bir firma olmaktır. İlk olarak Akhisar OSB Fabrikamızda gerçekleştirmiş olduğumuz güneş enerjisi santrali yatırımımız bizim için numune yatırım özelliği taşımaktadır. Farklı yöre ve yerleşkede faaliyet gösteren tesislerimizde de zaman içerisinde bu yatırımlar devam edecektir. 

Projenin toplam kurulu gücü nedir? Siz elektrik tüketiminizin yüzde kaçını yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyorsunuz?

Akhisar’da hizmete aldığımız bu projenin kurulu gücü 750kW’tır. TYH Tekstil olarak esas hedefimiz, yukarıda da bahsettiğim gibi tüm enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan bizzat kendimizin sağlamasıdır. 

Fizibilite çalışmalarınız kapsamında bu yatırım kendisini kaç yıl içerisinde amorti edecek? Yatırım bedeli hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle projemizin hem kurumsal servet hem de milli servet açısından önem taşımasından dolayı, malzeme seçimlerimizde mümkün olan en iyi markalar ile iş birliği yaparak projemizde ilerlemeyi tercih ettik. Gelecekte gerçekleştirmeyi planladığımız yatırımlarımızda, ilk deneyimizde şahit olduğumuz süreç içerisinde edindiğimiz deneyimler ile gelecekte nerelerde ve nasıl tasarruf edebileceğimiz hakkında öngörülü olduk. Bu yatırımımız hakkında yapılan fayda/maliyet çalışması bize gösteriyor ki: bu yatırım kendisini 5 yıl içinde amorti edebilecek.

Tekstil sektörünü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Yılda ortalama ne kadar enerji tüketimi gerçekleştiriyorsunuz?  

Hazır giyim sektörü, hammadde ve terbiye işletmelerine kıyasla daha az enerji sarfiyatı olan, emek yoğun işletmelerdir. Bu nedenle uygun olan çatı ve değerlendirilebilir ilave alanlarda yapılacak yatırımlar ile sektörün enerji alanında kendi kendine yeter bir düzeye gelmesi sağlanabilir. 

Yoğun elektrik üretimini azaltmak için enerji verimliliğine yönelik projeler gerçekleştiriyor musunuz?

TYH Tekstil, sürdürülebilir bir dünya için çevre duyarlılığı en üst düzeyde olan işletmelerden biridir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip edip, bu gelişmelere paralel olarak her daim güncelliği yakalıyoruz. Bu konu hakkında firmamızda hayata geçirilmiş birçok örnek proje bulunmaktadır. Bütün makine parklarımız düşük enerji tüketimi ve start-stop sistemi ile desteklenmiş olan makinelerle yenilenerek güncel ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verecek hale getirildi. Ayrıca, bütün üretim tesislerimizdeki aydınlatma elemanları tasarruflu LED ışıklarla değiştirilerek enerji tüketimimizde oldukça önemli tasarruf sağlandı.

TYH Tekstil bünyesinde başka hangi lokasyonlarda üretim tesisiniz bulunuyor? Diğer tesislerinizde de kendi enerjinizi üretmeye yönelik yatırım yapmayı planlıyor musunuz?

TYH Tekstil olarak Türkiye’de üç bölgede üretim tesislerimiz bulunmaktadır. Ege Bölgesi’nde Akhisar’da 4 tane, İzmir’de 2 tane olmak üzere toplam 6; Trakya Bölgesi’nde Keşan, Alpullu ve Lüleburgaz’da birer tane olmak üzere toplam 3 tesisimiz bulunmaktadır. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi’nde Ordu’da 1, İç Anadolu Bölgesi’nde Sivas’ta 1 tane daha üretim tesislerimiz mevcuttur. Türkiye’deki tesislerimize ek olarak Moldova ve Bulgaristan’da da üretim tesislerimiz yer almaktadır.  Tüm bölgelerimiz için enerji tasarrufuna ve üretimine yönelik çalışmalarımız sürmektedir. 

TYH Tekstil olarak çevreye olan bakış açınızı ve vizyonunuzu anlatabilir misiniz?

Petrol endüstrisinden sonra dünyayı en çok kirleten ikinci endüstri olan moda endüstrisinin üretici bir halkası olarak bu konuda görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle son dönemlerde inşaatlarını tamamladığımız tesislerimizde yukarıda özetlemeye çalıştığımız elektrik tasarrufu çalışmalarımızın yanı sıra yağmur suyu depolanması ve kullanma sularının arıtılarak tekrar kullanım olarak rezervuarları beslemesi gibi su tasarrufuna yönelik çalışmalarımız da faaliyettedir. Ayrıca, yıkama ünitelerimizde su yerine ozon kullanarak yaptığımız yıkama çalışmalarımız ile de çevre dostu bir üretim tarzımızın altını çiziyoruz. 

2020 yılının ikinci yarısı ile ilgili hedef ve projelerinizi öğrenebilir miyiz?

Sanırım 2020’nin ikinci yarısında en önemli ve en büyük projemiz, herhangi bir kayba uğramadan varlığımızı sürdürmek olabilir. Sektörün öncülerinden ve önemli büyüklüğe sahip kurumlarından biri olarak hazır giyim ihracatında sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi konusunda düzeni eksiksiz yerine getiren firmalardan olmaya devam edeceğiz.