Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hidroelektrik santrallerinin toplu açılış töreni düzenledi. Toplantıya Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanında ulaştığı noktayı, uzun vadedeki hedefleri Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Türkiye’nin 2002 yılı sonunda toplam kurulu gücünün 31 bin MW olduğunu hatırlatarak bugün 91 bin MW’ı geçtiğini söyledi. 

“SUYUN GÜCÜNÜ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlam adımlarımıza yenilerini ekliyoruz diyerek enerji sektöründe gerçekleşen yatırımlar hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “Son 18 yıl içerisinde 68 bin MW kapasitenin yüzde 55,4’ü yerli, yüzde 49,3’ü ise yenilenebilir enerji kaynaklardan oluştu. Bu yatırımların karşılığında elektrik üretiminin yüzde 62’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. 2020 yılının ilk yarısında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz üretimi yüzde 66’ya yükseldi. Bugün 1.439 MW gücüne sahip 52 HES projemizin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu açılışla birlikte enerji sektöründe attığımız adımlara bir yenisini daha ekliyoruz.” dedi. 

“17 MİLYAR DOLARLIK DOĞALGAZ İTHALATIN ÖNÜNE GEÇTİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hidroelektrik santrali alanında elde ettiğimiz gücün geldiği noktayı rakamlarla paylaştı. Erdoğan, “Yatırım bedeli 11,3 milyar TL olan hidroelektrik santralleriyle suyun gücünü enerjiye dönüştürdük ve 18 yıl içerisinde 16 bin 554 MW kurulu güce sahip HES projesini devreye aldık. Bu sayede aynı dönemde sudan elektrik üreten 17 milyar dolar doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olduk. İlerleyen haftalarda diğer yenilenebilir ve termik santrallerin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu yatırımlar, gelecek nesillere bırakacağımız önemli birer miras olacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.