Türkiye’nin güneş enerjisindeki gücünü ve geldiği noktayı değerlendiren TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, Türkiye’nin enerji açığını kapatabilmesinde en önemli yolun yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu söyledi. Özellikle Türkiye’nin fosil yakıtlar bakımından yüksek bir kaynağa sahip olmadığının altını çizen Şahintaş, rakamları şu sözlerle anlattı: “Türkiye, enerji alanında 2013 – 17 yılları arasında 219,8 milyar dolar cari açık verdi. Bu rakamı Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası verileri açıkladı. Türkiye aynı yıllar arasında enerji ithalatına 213 milyar dolar ödedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak Türkiye’nin cari açığını kapatabiliriz.” 

GÜNEŞ ENERJİSİ AÇIĞIMIZI KAPATABİLİR

Türkiye’nin mevcut kurulu gücü hakkında açıklama yapan Şahintaş, “Toplam 93 GW kurulu güce sahibiz. Bu gücün 15 GW’lık bölümünü güneş ve rüzgar enerjisinden sağlıyoruz. Türkiye fosil yakıt kaynakları bakımından yeterli değil. Bu sebeple enerji açığımızı ancak yenilenebilir kaynaklarla kapatabiliriz. Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten sağlayabilecek ışınıma sahip ender ülkelerden biri. Hatta yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki yılda 380 milyar kWh gücünde güneşten enerji üretebiliriz. Bu kapasiteyi kullanarak enerji ithalatını azaltabilir ve cari açık sorununu çözebiliriz” dedi.  

GES’LERE İLGİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Şahintaş, son dönemde güneş enerjisi kurulumlarında maliyetlerin düştüğünü ifade ederek “Fabrika, hastane, okul, depo gibi geniş çatı alanlarına sahip olan alanlar kendi enerjisini güneşten üretebiliyor. Tüketim fazlasını ise satışını gerçekleştirebiliyor. Kurulan projeler kendisini 5 – 6 yıl gibi kısa süre içerisinde ödediği için yatırımcıların sayısı da günden güne artıyor.” dedi.