General Electric (GE) ve Birleşik Krallık İhracat Kredisi Ajansı UK Export Finance (UKEF),  Kalyon Enerji'nin Konya-Karapınar ilçesindeki 1.35 GW'lık Karapınar güneş enerjisi projesinin finansmanı için anlaşmaya vardı.11 km uzunluğunda ve 3 km genişliğindeki santral, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi projesi ve 2.600 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARINI SÜRDÜRECEK YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARINI SÜRDÜRECEK

GE Energy Financial Services, finansal kapanışa tâbi olarak, GE'nin ABD dışındaki ilk FLEXINVERTER güneş enerjisi teknolojisini devreye almasını garantileyecek 291 milyon dolar (217 milyon Sterlin) Alıcı Kredisi Olanağı sunan UKEF ile beraber çalıştı. Bu sayede, Türkiye’nin temiz enerji hedefleri desteklenerek, Birleşik Krallık tedarikçileri için de ticaretin kolaylaştırılması sağlanacak. Projenin finansmanı, ana düzenleyici ve UKEF garantörlüğünün kredi sağlayıcısı olan J.P. Morgan tarafından desteklenecek.

GE Energy Financial Services Küresel Kamu Sermayesi Lideri Guto Davies konuyla ilgili olarak: "Türkiye'nin en önemli yenilenebilir enerji projelerinden birini gerçekleştirmekten ve bu vesileyle GE'nin ABD dışındaki ilk FLEXINVERTER güneş enerjisi santrali teknolojisini devreye almak üzere bir kez daha UKEF ile iş birliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu iş birliği, müşterilerimize sürdürülebilir, güvenilir ve uygun fiyatlı enerji sağlayan GE projeleri için rekabetçi finansman sunmamıza olanak tanıyor.” dedi. 

"İKİ MİLYON HANENİN GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMASINI SAĞLIYORUZ"

Yerelleşme stratejisi kapsamında, Gebze’de bulanan GE Şebeke Çözümleri üretim tesisi, güneş enerjisi inverter sistemine entegrasyon için gerekli olan transformatörleri üretecek. Uluslararası Ticaret Bakanı ve Birleşik Krallık COP26 Başkanlığı Uyum ve Dayanıklılık Uluslararası Temsilcisi olan Anne-Marie Trevelyan konuyla ilgili şunları söyledi: “UKEF, Birleşik Krallık'ı küresel yeşil enerji dönüşümünün merkezine koyuyor. Sağladığımız 200 milyon Sterlin’in üzerindeki destekle, Türkiye’deki iki milyon hanenin güneş enerjisinden faydalanmasına yardımcı oluyoruz. İklim kriziyle mücadelede Birleşik Krallık'ın attığı kararlı adımlar tek başına yeterli değil. UKEF'in finansmanı,  diğer ülkeleri de yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaları için teşvik ediyor.”  

10 GW GES KAPASİTESİNİ DEVREYE ALINMASINA YARDIMCI OLACAK

GE Yenilenebilir Enerji, Kalyon Enerji’nin 267 MW'lık Karapınar Faz I güneş enerjisi santrali için FLEXINVERTER güneş enerjisi ünitesinin devreye alma çalışmasını tamamlamış bulunuyor. 2022 yılı sonunda tamamlanması beklenen tesis, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon hanenin, temiz elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak. Proje, Enerji Bakanlığı’nın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) programı kapsamında, 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA ihalesinin de bir parçası olma özelliğini taşıyor. Proje, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını genişletmeye devam etmesini destekleyecek ve IEA'ya göre, 2017-2027 yılları arasında 10 GW güneş enerjisi kapasitesini devreye almasına yardımcı olacak.   

GE Yenilenebilir Enerji Yenilenebilir Hibrit Sistemler CEO'su Prakash Chandra şunları söyledi: “Türkiye'de güneş enerjisi için muazzam bir potansiyel var ve bu potansiyel, bu doğal enerji kaynağının şebekeye güvenilir şekilde ve tesis ölçeğinde entegre edilmesine yardımcı olacak akıllı çözümlerle ele alınabilir. Bu projelerde Kalyon Enerji ile beraber çalışmaktan heyecan duyuyoruz ve Türkiye'de yenilenebilir enerji penetrasyonunun artırılabilmesini sağlayacak fırsatlar için sabırsızlanıyoruz.”