SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesi raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye’nin hem enerji hem de iklim değişikliği açısından entegre bir strateji belirlemesi gerektiği açıklandı. 

RAPORDE 5 FARKLI SENARYO ÖNE ÇIKYOR 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘2030 Yılına Doğru Türkiye’nin Optimum Elektrik Üretim Kapasitesi’ raporunda 5 farklı senaryo öne çıkıyor. Bu senaryolar, ‘Tam Piyasa Odaklı’, ‘Düşük Talep’, ‘Yerli Kaynak’, ‘Karbon Maliyeti’ ve ‘Dengeli Politikalar’ olmak üzere farklı başlıklar altında değerlendiriliyor. Bu senaryolar kapsamında farklı parametreler analiz ediliyor. Örneğin, sistem maliyetleri, elektrik piyasa fiyatları, dış ticaret dengesi ve karbondioksit salımları bu parametreler arasında yer alıyor. Ayrıca enerji hedeflerine ulaşmak için kullanılabilecek her strateji farklı fayda ve maliyet bileşenlerini içeriyor.  Konuyla ilgili açıklamada bulunan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık enerji dönüşümü sürecinin bugün verilecek politika kararlarıyla şekilleneceğini belirtirken “Günümüzdeki elektrik arz fazlası ve koronavirüs salgınının sebep olduğu iktisadi durgunluğa rağmen ekonominin büyüme trendini devam ettirmesi bekleniyor” dedi.  

YENİ ELEKTRİK SİSTEMİ YATIRIMLARI GEREKLİ OLACAK 

Raporun başyazarı, SHURA Enerji Sistem Analisti Hasan Aksoy ise elektrik talebinin hızlı artması nedeniyle yeni elektrik sistemi yatırımlarının gerekli olabileceğini söylüyor. Bu çalışma kapsamında verimli sonuçlara ulaşabilmek için yatırımların hangi alanlara yönlendirilmesi ve hangi politika araçlarının kullanılması gerektiğini incelediklerini belirtti. Aksoy, Türkiye’nin enerji dönüşümü planlamasına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Rapora göre Türkiye, enerji arz güvenliği ve uygun fiyatlı arz tedarikini sağlarken fosil yakıtlı kaynakların olumsuz çevresel ve ekonomik etkilerini sınırlandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda da 2023 yılı hedeflerini ve stratejilerini temel alan entegre bir enerji ve iklim değişikliği stratejisi oluşturması gerekiyor. Bu stratejiyi de uzun vadeli planlaması önem arz ediyor” dedi.