Dünya Bankası ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, jeotermal enerji yatırımlarını desteklemeyi hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için Türkiye’de ilk kez “Risk Paylaşım Mekanizması (RPM)” hayata geçirildi. Mekanizma kapsamında gelen ilk fon ise 3S Kale Holing’e ait oldu. Niğde'de açacağı jeotermal kuyulardan başarı elde edilememesi durumunda kuyu maliyetinin yüzde 60'ı fondan karşılanacak. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren 3S Kale Holding Genel Müdürü Alp Gürün, “Çalışmalarımızın olumlu sonuçlanmasını istiyoruz. Temiz enerji üretimi konusunda Aydın’dan sonra Niğde’ye de kazandırmayı diliyoruz” dedi. 

FONUN TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜ 38 MİLYON DOLAR 

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Temiz Teknoloji Fonu finansmanlarıyla birlikte geliştirilen RPM projesinin toplam büyüklüğü 38 milyon dolar… Bu fon sayesine yatırımcılar arama amaçlı açacakları jeotermal kuyulardan sonuç alamama urumuna kuyu maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60'ı fondan karşılanmasına imkan sağlanacak. Programa dahil olan kuyulardaki çalışmalar başarıyla sonuçlandığında ise maliyetin yüzde 10'u olarak hesaplanan başarı priminin tekrar fona iadesi yapılacak. Böylece, mekanizma bir sigorta sistemi olarak işleyecek ve risklerin belirli oranda karşılanmasını sağlayacak. 

YATIRIMLAR İVME KAZANACAK 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Risk Paylaşım Mekanizması, Türkiye’nin jeotermal sektöründe ilk kez uygulanacak. Jeotermal yatırımları son 10 yıl içerisinde dikkate değer bir artış gösterdi. Jeotermal yatırımları ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına, enerji ithalatının azalmasına ve yatırımların yerli kaynaklara yönlenmesine vesile oluyor." dedi.  

EN YÜKSEK SICAKLIĞA SAHİP KUYU NİĞDE'DE 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren 3S Kale Holding Genel Müdürü Alp Gürün, Niğde, Aydın ve Manisa bölgesinde olmak üzere toplam 10 jeotermal ruhsatımız bulunuyor. Aydın’da 25 MW kurulu güce sahip bir tesisi devreye aldık. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte en az 100 MW jeotermal kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi. Niğde’deki yatırım alanı hakkında da bilgi veren Gürün, “Yatırım alanımız Türkiye'nin en genç volkanik dağlarından biri olan Hasan Dağı'nın eteklerinde bulunuyor. Arama faaliyeti yaptığımız ve 3 bin 816 metre derinliğine ulaşan kuyunun taban sıcaklığı 295 derece olarak ölçüldü. Bu alanda ülkemizde keşfedilmiş en yüksek sıcaklığa sahip kuyu olma özelliğini taşıyor. Dünya Bankası'nın da fon desteğiyle güç kazanacak çalışmalarımızın olumlu sonuçlanmasını ve çevre hassasiyeti yüksek temiz enerji üretimini Aydın'dan sonra Niğde sınırları içinde de ülkemize kazandırmayı umut ediyoruz." dedi. (AA)