Enerji sektörüne ilk adımı 2012 yılında atan Tureco, şirketin kuruluşunu 2014 yılında gerçekleştirdi. Öncelikle proje geliştirme alanında faaliyet gösteren Tureco, kısa içerisinde projelerin uygulama aşamasına geçti, kurulumlara başladı. Ayrıca sektöre danışmanlık hizmeti sundu. 2017 yılında güneş enerjisi alanında yaşanan hızlı büyüme yaşanmasıyla birlikte kapasite önemli ölçüde arttı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güneş enerjisi teknolojileri de gelişmeye başladı. Bu konuyla ilgili yaşanan süreç ve geldiğimiz noktayı değerlendiren Tureco Genel Müdürü Nurullah Yalçın, Türkiye’de 2021 yılında 4 farklı hücre tipinin yer alacağını söyledi. 

“HÜCRE ALANINDAKİ DEĞİŞİMLER PANELLERİ DEĞİŞTİRDİ”

Güneş panelleri alanında yaşanan değişimleri Yalçın, şu sözlerle anlattı: “2020 yılına kadar büyük ve küçük diye adlandırılan iki farklı panel vardı. Bu paneller, 1640x990 ve 1642x993 olmak üzere birbirine çok yakın ölçülere sahipti. 2020 yılında ise karşımıza çok fazla ürün çıkmaya başladı. Bunun sebebi ise hücre alanında yaşanan değişimler oldu. Klasik olarak kullandığımız hücrenin ölçütü 158,75 milimetreyken bu rakam 160 milimetreye çıktı. Bazı firmalar 180 ve 210 milimetre hücre üretmeye başladı. Bu durum üretim teknolojilerini tabandan etkileyen bir duruma dönüştü. Çünkü Türkiye’deki güneş paneli üreticileri kendi üretim hatlarını yenilemek durumunda kaldılar. Şu anda yenileme işlemleri devam ediyor. Aynı şekilde güneş panellerinde kullanılan camların da arzı etkilenmeye başladı. Çünkü cam üreticileri çok fazla çeşitte camı aynı anda üretemiyor. Yani cam üreticileri belli kalıbı üretmek durumunda. Fakat gelişen panel çeşitleri nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladılar. Benzer sıkıntıyı önümüzdeki yıl Türkiye’de yaşayacak. Çünkü sektörümüzde cam sıkıntılı bir konu oldu. Üretici sayısı az. Şişecam ana tedarikçi konumunda yer alıyor ve sadece güneş enerji sektörüne üretim yapıyor. Şişecam Türkiye’de satış bayiler üzerinden sürdürüyor ve sektörün ihtiyacına bu şekilde cevap veriliyor.” dedi. 

“10 FARKLI CAM TİPİNE İHTİYAÇ DUYULACAK”

2021 yılında Türkiye’de 4 farklı hücre tipi yer alacak. Bu hücrelerin ebatları ise 156,75 milimetre, 158,75 milimetre, 166 milimetre ve 210 milimetre olacak. Güneş paneli üreticileri bu nedenle 8 ya da 10 farklı cam tipine ihtiyaç duyacak. Türkiye’de halihazırda bir arz sıkıntısı yaşanırken ürün çeşitliliği bu sorunu daha fazla gündeme getirecek.