Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope Üst Yöneticisi Giles Dickson, Avrupa rüzgar enerji sektörünün Kovid-19 salgını sürecine karşı büyük bir dayanıklılık gösterdiğini ve rüzgardan elektrik üretiminin bu süreçte durmadığını söyledi. Diğer enerji kaynaklarından elektrik üretiminde zorluklarla karşılaşılırken salgının en sert hissedildiği 2020 yılında Avrupa'da rüzgar enerjisi üretiminde yeni rekorlar kırıldığını belirten Dickson, Avrupa'nın elektrik üretiminin yüzde 16'sının rüzgardan geldiğini kaydederek salgınının ekonomileri olumsuz etkilemesi sonucunda ilk etapta bundan etkilenen üretim zincirinin sonradan toparlandığını ifade etti.  
 

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

HEDEF, YILLIK 30 GİGAVAT RÜZGAR ENERJİSİ KURULUMU

Avrupa'da kurulumu tamamlanan her bir türbinin 10 milyon avroluk ekonomik büyüklüğü harekete geçirdiğini ifade eden Dickson, Avrupa'nın 2030'a kadar iklim hedefleri doğrultusunda yıllık 30 gigavat rüzgar enerjisi kurulumunu gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi. Şu anda yıllık 15 gigavat seviyesinde kurulum yapmaya müsait bir yapılarının olduğunu, ruhsatların şimdilik bu kadarına müsaade ettiğini kaydederek ruhsatlandırma sürecinin oldukça uzun ve karmaşık olmasından dolayı Avrupa'nın rüzgar enerjisi potansiyelinin sadece yarısını ortaya çıkarabildiğini söyleyen Dickson, Avrupa'da ruhsatlandırma ile ilgili sürecin çözülmesinin daha fazla rüzgar enerjisinin sisteme dahil edilmesine ve yatırımların önünün açılmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE'NİN BAŞARISI YERLİ ÜRETİMDEN KAYNAKLANIYOR"

Globalleşen Avrupa rüzgar endüstrisinde bir çok ülkeden ürün ve teknolojiyi alıp ihraç ettiklerini belirten Dickson, "Avrupa, rüzgar enerjisinde ihtiyaç duyduğu materyalleri Avrupa dışında üretilen her yerden alabiliyor. Ticari açıdan Çin, bu alanda anahtar ülkelerden biridir ancak tek ülke değildir. Son dönemde oldukça rekabetçi bir rüzgar enerjisi endüstrisini başarıyla oluşturan Türkiye'nin bu başarısının arkasında rüzgar enerjisi ekipmanlarının yerli olarak üretilmesi bulunuyor" şeklinde konuştu. 

YATIRIMCILAR İÇİN FIRSAT OLUŞTURUCAK

Türkiye'de rüzgar ekipmanı üretimine Avrupa'dan ve diğer yabancı ülkelerden yatırım yapıldığına dikkat çeken Dickson, "Yaklaşık 3 bin 580 şirketin aktif olarak faaliyet gösterdiği Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektöründe 25 bin kişi direkt ya da dolaylı olarak istihdam ediliyor ki bu harika bir organizasyon. Avrupa, bu alanda ekipmanların çoğunu Çin'den alıyor. Rüzgar enerjisi ekipman ithalatını çeşitlendirmek isteyen Avrupa için Türkiye önemli bir ticaret ortağı olarak görülüyor. Türkiye'nin kıyı şeritlerindeki rüzgar potansiyelini daha fazla kullanarak deniz üstü rüzgar kapasitesini de canlandıracak olması yatırımcılar için fırsatlar oluşturacak ve istihdam açsından da yeni kapılar açacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin toplam rüzgar kurulu güç sıralamasında Avrupa'da 7'nci sırada yer aldığı WindEurope'un 2021 Avrupa Rüzgar Enerjisi İstatistikleri ve 2022-2026 Görünümü raporuna göre, geçen yıl gerçekleşen güç artışında ise 4'üncü sırada bulunuyoruz.