SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Türkiye’nin Ulusal Hidrojen Stratejisi için Öncelik Alanları’ raporuyla iglili önemli başlıkları paylaştı. Rapora göre, Türkiye 1,6 milyon ton yeşil hidrojen potansiyeline sahip.
Ayrıca yeşil hidrojen, imalat, binalar, ulaşım ve doğal gaz sektörlerinin dönüşümünde Türkiye’nin yıllık nihai enerji talebinin yüzde 5’ini karşılayabilecek güçtü. Bu potansiyelin ortaya çıkarılması için en az 45 milyar dolar yatırım bedeline ihtiyaç duyuluyor. İlaveten hidrojenin üretilmesi, lojistiğinin sağlanması ve maliyet faydalarının değerlendirlmesi için bir strajinin hazırlanması önem arz ediyor. 

HİDROJEN STRATEJİSİNİN ÖNCELİKLİ ALANLARI BELİRLENDİ 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nin desteğiyle birlikte ‘Türkiye’nin Ulusal Hidrojen Stratejisi için Öncelik Alanları’ raporu hazırladı. Hazırlanan raporun başlıkları ‘Türkiye’nin Hidrojen Stratejisi’ etkinliğinde paylaşıldı. Raporun hedefi, Türkiye’nin ulusal yeşil hidrojen stratejisinin oluşturulmasına katkıda bulunmak. Raporla ilgili düzenlenen online etkinliğe SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, MIT Enerji Girişimi’nden Dr. Emre Gençer, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gökalp, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nden Barış Sanlı ve Dr. Sohbet Karbuz katıldı. 

“ÖNCELİKLE MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, “ Yeşil hidrojen kullanımının yaygınlaşması için öncelikle üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Küresel seviyedeki değerlendirmeler, maliyet rekabet gücünün üretilen yeşil hidrojenin kilogram başına yaklaşık 2-3 dolarlık seviyede olacağını gösteriyor. Yatırım maliyetlerini düşürmek içinse teknolojideki öğrenimin hızlandırılması, yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşün devam etmesi ve elektrolizör kapasitenin en optimum ölçüde kullanılması gerekiyor” dedi.