GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE

Bu kapsamda yerli batarya üretimi yapan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketi ASPİLSAN Enerji ile Turkcell arasında 2019’da başlatılan iş birliği, Li-iyon batarya üretimine başlanmasıyla somut adıma dönüştürüldü. Turkcell ile ASPİLSAN Enerji Ar-Ge mühendislerinin sürdürdüğü ortak çalışmalar sonucunda tasarlanan standartlara uygun lityum batarya ürünlerinin test ve geliştirmeleri, geçen Ocak ayında tamamlanmıştı. Turkcell, bu iş birliğini bir adım daha ileriye taşıyarak 2022-2025 döneminde şebekesinde kullanacağı Li-iyon bataryaları ASPİLSAN Enerji’den tedarik etme kararı aldı. Yapılan anlaşma kapsamında 3,5 yıl boyunca yaklaşık 20 bin adet 48V 100 Ah Li-iyon batarya, ASPİLSAN Enerji’nin Kayseri’deki tesislerinde üretilerek karşılanacak. Ayrıca üretim faaliyetlerinin yanında iki şirket arasında yeni ürün ve batarya teknolojisinin geliştirilmesini kapsayan Ar-Ge çalışmaları da sürdürülecek.

“LİTYUM BATARYALAR TÜRKİYE EKONOMİSİNE DEĞER SAĞLAYACAK” 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “Turkcell olarak sektörde her zaman yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Şebeke altyapımızda ihtiyaç duyduğumuz bataryalarla ilgili de önemli bir iş birliği gerçekleştirdik. ASPİLSAN Enerji ile yaptığımız iş birliği kapsamında Türkiye’de yerli teknoloji ekosisteminin gelişimine katkı sağlıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizin yanı sıra sonbahara kadar ilk bataryaları teslim alacağız ve şebekemizde uygulayacağız. Sahada yaşayacağımız deneyimle ülkemizde akü teknolojilerinin gelişimine de katkı yapacağına inanıyoruz” dedi.

“Lİ-İYON BATARYALAR DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinden biri olan ASPİLSAN Enerji olarak, tam 41 yıldır çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  Türkiye’nin enerji sistemleri alanında dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik çözüm geliştiriyoruz. Yenilikçi çözümlere ulaşmak içinse birçok konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetleri hazırlıyoruz. Bu kapsam da Turkcell ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle önemli bir projeye imza atacağız. ASPİLSAN Enerji tarafından dizayn edilip üretilen 48V 100Ah standartlarında Li-iyon batarya ürünleri, Turkcell şebekesinde yaygın olarak kullanılmaya başlıyor olacak. Bu sayede Türkiye’ye ekonomik açıdan katkı sunacağız” dedi.