Güneş enerjisi alanında yaşanan yeni gelişmeleri ve Tureco Solar’ın 2021 iş gündemini Nurullah Yalçın ile konuştuk. “Tureco Solar olarak 2021 yılında şubeleşme ağımızın arttığı ve aktifleştiği bir dönem olacağına inanıyoruz. Bu hedefimizin yanı sıra Türkiye’de en ileri teknolojiye sahip olan en yeni güneş panellerini Türkiye’de ilk kullanan firma olmayı hedefliyoruz.” diyen Yalçın, ayrıca “2021 yılında kurulu gücümüzü 50 MW’a ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. 

Siz 2020 yılı itibariyle bayi yatırımları gerçekleştirdiniz. Bu ihtiyaç nasıl doğdu ve bu yatırımla ilgili nasıl bir yol haritası izlediniz? 

Türkiye’de güneş enerji sektörüyle ilgili şubeleşme konusunda bir eksik olduğunu fark ettik. Bu noktada kendi merkezimize bağlı olan şubeler oluşturmayı hedefledik. Belirlediğimiz ana bölgelerde de yatırımlarımızı gerçekleştirdik. İlk bayi yatırımımızı Bursa’da yaptık. 2021 yılında ise ikinci ofisimizi Ankara’da açmayı planlıyoruz. Öncelikle büyükşehirlerde olmak üzere bayiler kurmayı hedefliyoruz. Türkiye genelinde belli bölgelerde sözleşmesini imzaladığımız bayilik anlaşmalarımız bulunuyor. Bu çalışmamızı 2021 yılında daha da genişletip güneş enerjisinin tabana yayılmayı hedefliyoruz. 

Aktif olduğumuz şehirler arasında Kayseri ve Kahramanmaraş yer alıyor. Halihazırda Kahramanmaraş şehrinde çalıştığımız bir bayimiz bulunuyor. Şu anda o şehirdeki çalışmamız bayilik üzerinden gidiyor ama biz orada da şube açmayı hedefliyoruz. 2021 yılı hem şubeleşme hem bayileşme noktasında daha aktif olacak. 

2021 iş gündeminizi ve yeni dönem hedeflerinizi anlatabilir misiniz? 

Tureco Enerji olarak 2021 yılında şubeleşme ağımızın arttığı ve aktifleştiği bir dönem olacağına inanıyoruz. Bu hedefimizin yanı sıra Türkiye’de en ileri teknolojiye sahip olan en yeni güneş panellerini Türkiye’de ilk kullanan firma olmayı hedefliyoruz. Lityum depolama teknolojileriyle ilgili yönetmeliklerin ve alt başlıkların devlet kanadında 2021 yılında tamamlanmış olacağını düşünüyorum. Biz bu noktada önemli adımlar atmıştık. Kurulan lityum depolama tesisleri off pozisyonunda çalıştığı için şebekeye verilmiyor ve dolayısıyla tam verimle çalışmıyor. Bu tesisleri on pozisyonuna getirdiğimiz zaman lityum depolama daha fazla önem kazanmaya başlayacak. Bu noktada kurduğumuz örneklerle hem öncü olmayı hedefliyor hem de daha büyük işler yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla o noktada da hem öncü olmayı hedefliyoruz kurduğumuz örneklerle hem de daha büyük işler yapmayı hedefliyoruz. 2021 yılında toplam kurulu gücümüzü 50 MW’a ulaştırmayı hedefliyoruz. 50 MW’lık GES projesini kendi ekibimizle hayata geçirmeyi planlıyoruz.