ABD merkezli Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarında yürütülen araştırma sonuçlarından derlenen bilgilere göre, rüzgar enerji maliyetleri son 5 yıl içerisinde beklenenden daha çok azaldı. Teknolojik ve ticari gelişmelerle birlikte maliyetlerin 2050 yılına kadar yüzde 49 oranında azalacağı öngörülüyor. Rüzgar enerjisi uzmanı 140 kişinin görüşlerinin derlendiği araştırmaya göre, karasal, sabit ve deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin tümünde kurulum maliyetlerinin düşmesi ve ülkelerin enerji arzında rüzgarın payının artması bekleniyor.

TÜRBİN BÜYÜDÜKÇE MALİYET DÜŞÜYOR
 
Maliyetlerin düşmesinde, teknolojisi ve elektrik üretim kapasitesi yüksek rüzgar türbinlerinin kullanımının yanı sıra rüzgar santrallerinin büyüklüğü önemli rol oynuyor. Araştırmaya göre, 2035'e kadar karasal rüzgar enerjisinde kullanılan türbinlerin kurulu gücünün ortalama 2,5 megavattan 5,5 megavata, deniz üstü rüzgar türbinlerinin büyüklüğünün ise 6 megavattan 17 megavata yükseleceği öngörülüyor.

RÜZGARIN GÜCÜ 9 BİN 833 MW SEVİYESİNDE 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Arıcı, “Rüzgar enerji santrallerinin Türkiye’de yaygınlaşmaya başlamasıyla üretim maliyetleri önemli ölçüde azaldı. Türkiye'deki rüzgar enerjisi maliyetlerinin değerlendirilmesinde seviyelendirilmiş enerji maliyetlerine bakılmalı. Seviyelendirilmiş enerji maliyetleri, elektrik üretim santrallerinin birim enerji maliyetini hesaplamak için kullanılan bir yöntem. Türkiye rüzgar enerjisi sektöründe seviyelendirilmiş enerji maliyetleri 2009 ile 2020 arasında yüzde 71 azaldı. 2009'da rüzgar sektöründe seviyelendirilmiş enerji maliyetleri megavatsaat başına 101-169 dolar seviyesindeyken, 2020'de bu oran MW başına 26-54 dolar aralığında gerçekleşti” dedi.