Tüpraş, 2022 yılına ait ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili açıklama gerçekleştirdi. Tüpraş, ilk üç aylık dönemde yüzde 85’lik kapasite kullanımıyla 6 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Satış rakamı 6,5 milyon tona ulaştı ve 76,5 milyar TL ciro elde etti. Tüpraş, enerji verimliliği, modernizasyon ve dönüşüm ile ilgili yatırımlarını sürdürüyor. Tüpraş, yüzde 45’i sürdürülebilirlik hedefine yönelik olmak üzere toplam 240 milyon TL’lik yatırım harcaması gerçekleştirdi.

TÜPRAŞ’TAN İLK ÇEYREKTE 896 MİLYON TL NET KÂR

2022 yılının ilk iki ayında ürün marjları beş yıllık ortalamaları yakaladı. Üretimle alakalı olarak özellikle doğalgaz fiyatında yaşanan yüksek artışlar ve rafinaj faaliyet karlılıkları üzerinde sınırlayıcı bir etkiye neden oldu. Mart ayında yukarı yönlü hareket eden ürün marjları ve Brent ham petrol fiyatındaki artışa bağlı oluşan stok kârının etkisi ile Tüpraş ilk çeyrekte 896 milyon TL net kâr kaydetti. Disiplinli ve etkin finansman politikaları ve iyileşmeye devam eden faaliyet kârlılığıyla güçlü bilanço korunurken, finansal performans rasyoları da 2021 yılsonu itibarıyla yakalanan güçlü seviyelerini sürdürdü.

SIFIR KARBON HEDEFİYLE ELEKTRİK ALANINDA ADIMLARINI HIZLANDIRACAK

Tüpraş, Koç Holding’in liderliğinde yürütülmekte olan Karbon Dönüşümü Programı kapsamında, geçtiğimiz yıl Kasım ayında hayata geçirdiği Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda Aygaz ve Koç Holding’den, elektrik üreticisi Entek Elektrik hisselerini devralmak üzere gerekli adımları attı. Şirketin stratejik öncelikleri arasında yer alan yeşil hidrojenin üretimi için önemli miktarda sıfır karbonlu elektrik ihtiyacı oluşacağından, 2030 yılına kadar yaklaşık 1 GW’lık sıfır karbonlu elektrik üretim portföyüne ulaşılması amaçlanıyor. Entek’in sahip olduğu mevcut kurulu yenilenebilir elektrik kapasitesi ve büyüme planlarının Tüpraş’ın stratejik hedefleri ile uyumu sayesinde sıfır karbon elektrik alanında atılan adımların hızlanması hedefleniyor.


 

MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM