KOCAELİ (AA) - Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi'nin (Tüpraş) üretimi 2019 yılında bir önceki seneye nazaran yüzde 9 düzeyinde bir artışla, 28,1 milyon ton olarak gerçekleşti. 

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu ünvanına sahip olan Tüpraş, 2019' yılının son çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını duyurdu.

Şirketin kurumsal iletişim müdürlüğü tarafından komuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamaya göre, senenin son çeyreğinde yüzde 96,2'lik kapasite kullanımıyla 6,9 milyon ton üretim yapan Tüpraş'ın yurt içi satış miktarının 5,3 milyon ton, toplam satış miktarının ise 7 milyon ton şeklinde gerçekleştiği belirtildi.

Üretimin 2018 senesine nazaran yüzde 9,4 düzeyinde bir artışla 28,1 milyon ton, toplam satışların ise 29,2 milyon ton olarak gerçekleştiği dile getirilen açıklamada, bahse konu olan dönemde firmanın toplam cirosunun 89,6 milyar liraya ulaştığı bilgisi verildi.

Açıklamada, küresel ekonomideki yavaşlama ve mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle petrol ürünlerine olan talebin azaldığı, bunun da senenin son çeyreğinde rafinaj karlılığı üzerinde güçlü bir baskı oluşturduğu dile getirilerek, senenin son çeyreğinde OPEC+ arz kısıt kararlarının yanı sıra İran ve Venezuela'ya yönelik süregelen yaptırımlar nedeniyle ağır ham petrol arzı düştü. Tüpraş, zayıf rafineri karlılığı ortamında dördüncü çeyrek itibariyle 61 milyon lira faaliyet karına ulaştı. Tüpraş'ın dördüncü çeyrek net karı ise 186 milyon lira şeklinde oldu." şeklinde konuştu.

İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'ndeki uzun vadeli planlı bakım ve iyileştirme çalışmasının öngörülenden 14 gün önce bittiği ve tesisin emniyetli bir şekilde tam kapasite üretime başladığı file getirilen açıklamada, şu bilgilere  paylaşıldı.

"Kapsamlı bakım çalışmalarına karşın Tüpraş, Türkiye'nin akaryakıt ihtiyacını hiçbir aksaklığa izin vermeden giderneyi sürdürdü.  Türkiye'nin lider, Avrupa'nın ise ileri gelen rafinerileri arasında bulunan Tüpraş, 2019 senesinse uluslararası piyasa fırsatlarını yakından takip ederek ithalat ve ihracat operasyonlarına destek olmak ikmal ve satış zincirinden ilave değer kazanabilmek maksadıyla Londra'da ofis kurdu. Tüpraş Londra Ofisi'nin de desteğiyle küresel enerji piyasalarına entegrasyonunu gsağlamlaştırmayı amaçlıyor."

Açıklamada, 2019 senesinde, küresel ekonomideki belirsizlikler ve yavaşlama beklentilerinin talep üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çekilerek, "Ekonomideki dalgalanmaya jeopolitik gelişmelerin de eklenmesiyle birlikte ağır ham petrol arzı azalırken, artan maliyetler rafinaj sektörü karlılığını olumsuz şekilde etkiledi. Zayıf seyreden operasyonel karlılığın dışında artan finansman giderlerinin de sebebiyle net kar yüzde 86  oranında düşüşle 526 milyon lira şeklinde gerçekleşti" bilgisine yer verildi.

Açıklamada, modernizasyon ve enerji verimliliği kalanlarında yatırımlarına devam eden Tüpraş'ın 2019 senesinde toplam 236 milyon dolar  tutarında yatırım harcaması gerçekleştirdiği bildirildi.

Bu sene, denizcilik yakıtlarındaki mevzuat değişikliğinin Tüpraş gibi kompleks rafinerilere olumlu yönde yansımasının  umulduğu belirtilen açıklamada, global politik ve toplumsal olayların petrol ve petrol ürünleri arz ve talebinin üzerindeki etkilerinin de yakından takip edileceği dile getirildi.