TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), doğal ve kültürel kaynakların korunması amacıyla katkı sağlıyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak yaptığı açıklamada araştırmaların sonucunda beş yeni fauna türünün bilim dünyasına kazandırıldığını duyurdu. Yeni fauna türleri arasında; Tanap cinar, Tipula tanap, Hilara ardahanensis, Hilara elifae ve Hilara hasbenlii yer alıyor. 

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR SİVAS, ARDAHAN’DA KEŞFEDİLDİ 

Ardahan-Gümüşhane-Sivas illerinde keşfedilen ve endemik bir tür olarak belirlenen Tipulidae familyasına ait olan Tipula tanap’la ilgili makale, geçtiğimiz haftalarda yayınlanarak bilim dünyası literatürüne resmen kazandırıldı. Projenin inşaat öncesi araştırmalarında keşfedilen başka bir tür üzerinde yapılan araştırmalar ise geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Eskişehir ve Yozgat’tan toplanan örnekler üzerinde yapılan ayrıntılı incelemelerde, örneklerin daha önce bilinmeyen yeni bir cinse ait olduğu tespit edildi ve “Tanap cinar” ismi ile yayınlanarak bilim dünyasındaki yerini aldı. Tüm bu bilimsel çalışmalara ek olarak, Sivas ve Ardahan sınırları içerisinde keşfedilen 3 yeni fauna türü Hilara ardahanensis, Hilara elifae ve Hilara hasbenlii olarak isimlendirildi ve makaleleri bilim dünyasına sunuldu. 

TANAP’IN DOĞAYA VE BİLİME KATKISI

Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreçlerini titizlikle yürüten ve örnek faaliyetlere imza atan TANAP, boru hattı güzergâhında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için Biyoçeşitlilik Eylem Planı hazırladı. İlk defa bir boru hattında uygulamaya konulmak üzere Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi de oluşturan TANAP, böylelikle biyoçeşitliliğe katkı yapan yeni keşiflerin yolunu açtı. Çalışmalar esnasında, boru hattı güzergâhı üzerinde karasal ve sucul habitatlarda araştırmalar yapıldı ve ilk kez keşfedilen dokuz eklembacaklı ve bir tohumlu bitki türü olmak üzere toplamda 10 yeni canlı türü, bilim literatürüne kazandırıldı.