Systemair Türkiye Fabrika Müdürü Ayşegül Eroğlu, “Daha yeşil bir dünyaya hizmet eden Endüstri 4.0’a uyumlu ve yenilenebilir enerji kaynaklı iklimlendirme sistemlerinin yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Bu sayede hem ekolojik dengeyi korumayı hem de enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz.” dedi. 

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Yaptığınız çalışmaların sonuçlarını paylaşabilir misiniz? 

Dilovası’ndaki yeni nesil fabrikamız, “Türkiye’nin ‘Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik’ anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası” olma özelliğini taşıyor. Tesisimizde yüksek verimli Systemair teknolojileri kullanılıyor. Yağmur suyunun toplanması, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi enerji maliyetlerini düşürecek ve kaynakları verimli kullanmamızı sağlayacak uygulamalarımız bulunuyor. Bunlara ek olarak; ortam ışığına göre kendini ayarlayabilen otomasyonlu LED aydınlatmalar, binanın enerji sarfiyatını düşürmek için fabrikanın kapılarında ısınmış ve soğumuş havanın çıkışını engelleyen çift kapı sistemi ve Systemair markalı hava perdeleri fabrikamızdaki ekolojik metotlar arasında yer alıyor.

JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN

Kontrolsüz şehirleşme ve popülasyondaki artışa paralel olarak doğal kaynakların kullanımında ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Bu noktada, daha yeşil bir yerküre ve yaşanabilir bir gelecek için sürdürülebilir çözümlere ve teknolojik alt yapıları esas alan kapsamlı bir dijital dönüşüme ihtiyacımız var. Systemair Türkiye olarak sürdürülebilirlik en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Biz sürdürülebilirliği bir hedeften ziyade tüm süreçlerimizi şekillendiren önemli bir unsur olarak görüyoruz.  Daha yeşil bir dünyaya hizmet eden Endüstri 4.0’a uyumlu ve yenilenebilir enerji kaynaklı iklimlendirme sistemlerinin yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Bu sayede hem ekolojik dengeyi korumayı hem de enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2025 yılına kadar tüm ofis/üretim operasyonlarından ve lojistik süreçlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmayı, tesislerimizin ve operasyonlarımızın enerji verimliliğini artırmayı, iç mekân hava kalitesini enerji verimli çözümlerle iyileştirmeyi, sürdürülebilir malzemeler kullanarak ürünlerin çevresel etkilerini azaltmayı hedefliyoruz. Günümüze baktığımızda ise tüm faaliyetlerimizi doğa ile olan ilişkimizi optimum dengede tutacak şekilde sürdürüyoruz. Fazla lojistik hareketlerden kaçınmaktan kullanılan materyallerin çevreye uyumlu olmasına verilen öneme dek tüm süreçleri bu denge üzerinden yürütüyoruz. Tüm ürünlerimizi Avrupa standartları ve ErP direktiflerine uygun olarak üretiyoruz. Her yıl Avrupa'da pazara sunduğumuz klima santrallerinde enerji verimliliği uygulamalarımız sayesinde yaklaşık 140 bin araba hacmine eşdeğer karbon emisyonunu azaltmaya yardımcı oluyoruz.

2021 yıl sonu hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Systemair Türkiye olarak temel hedefimiz, mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamaya devam etmek. Bunun için yıl boyunca gösterdiğimiz performansı devam ettirmek ve tam kapasite ile çalışarak dünyanın birçok noktasına iklimlendirme teknolojilerimizi ulaştırmayı hedefliyoruz. İhracat oranımız 2020 yılında yüzde 37’nin üzerine çıktı, 2021 yılının sonunda bu oranı yüzde 40’a ulaştırmayı öngörüyoruz.