ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programına katılan Sunroof Genel Müdürü Neslihan Top, yeni dönem hedef ve projelerini paylaştı. Hayata geçirdikleri projelerin toplam kurulu gücünün 10 MW’a ulaştığına dikkat çeken Top, “2020 yılı içerisinde yetiştirmeye çalıştığımız şantiyelerimizde bulunuyor. 2021 yılında daha fazla fabrikanın çatısına güneş enerji santrali kurmayı ve kurulu gücümüzü artırmayı hedefliyoruz.” dedi. ,

Uygulama örneklerinizden bahsedebilir misiniz? Yatırımlar proje gerçekleştirmeden önce nasıl bir araştırma yapmalı ve hangi noktalara dikkat etmeli? 

Projenin baştan doğru şekilde tasarlanması ve geliştirilmesi gerekiyor. Yatırımcının istediği projeyi ise çalıştığı firma şekillendirerek hazırlıyor. Bu sebeple çalıştığı partner firmayı seçerken dikkatli olmalı. Doğru bir firmayla çalışması yatırımcıya avantaj sağlıyor. Çünkü projeler ağırlıklı olarak kurulum mühendislik üzerine ilerlediği için doğru bir mühendislikle şekillendirilmiş projeler sayesinde sağlıklı bir sonuç ortaya çıkıyor. İyi bir mühendislik çalışmasıyla doğru bir projeyi finansman maliyetlerini aşağıya çekebilirsiniz. Yanlış bir mühendislik uygulaması yapılırsa şayet hem maliyetler yukarıda kalacak hem de verimli bir tesis kurulamayacaktır. Bu sebeple yatırımcılar öncelikli olarak ne istediğine karar vermesi gerekiyor. 
İkinci aşamada malzeme seçimi devreye giriyor. Güneş enerji santralleri 20 yıl boyunca enerji üreteceği için sistemleri sürekli değiştiremezsiniz. Fabrikayla birlikte yaşlanacak olan santrallerin yapımında yüksek verim sağlayacak ürünler seçmek gerekiyor. Panel, inverter ve konstrüksiyon sistemlerini doğru seçtiğiniz zaman ve bu ürünleri doğru bir uygulamayla birleştirdiğiniz zaman ilk başta belirlenen fizibilite çalışmalarına uygun olarak ilerliyor. Yatırımcı da bu projeden memnun oluyor. 

Proje Taahhüt alanında faaliyet gösteren birbirinden değerli firmalar kuruldu ve profesyonel eller bu işleri devraldı. Siz bu alanı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Güneş enerji santrali kurulumlarını arazi ve çatı olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Çünkü arazi kurulumlarında farklı bir mühendislik gerekirken çatı kurulumlarında farklı yetkinlikler öne çıkıyor. Kullanılan ekipmanlar bile bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor. Projeleri çatı olarak değerlendirdiğimiz zaman doğru kurulumlar yapan, iyi malzemeler seçen ve yatırımcıyı memnun eden birçok firma bulunuyor. Ama her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de tam tersi yönde hareket eden firmalar yer alıyor. Bu sebeple yatırımcıların doğru firmalarla görüşmesi kritik bir rol üstleniyor. 

Enerji izleme tarafıyla ilgili olarak neler söylemek istersiniz? Özellikle sistem kurulduktan sonra bakım ve onarım faaliyetlerinin santralin verimliliğine katkısı nedir? 

Güneş enerji santrallerinde bakım ve onarım faaliyetleri projenin verimliliğinde önemli bir etkiye sahip. Bu sistemi düzenli olarak izlemezseniz ve bakım çalışmalarını takip etmezseniz ilerleyen zamanlarda performansı düşecektir. Bu sebeple santrallerin periyodik bakımları yaptırılmalı ve yine yılın belli aylarında malzemelere yönelik bakım faaliyetleri sürdürülmelidir. Yatırımcılar, santralin performansını izleyerek anlayabiliyor. Doğru bir izlemeyle birlikte sonuçları daha net bir şekilde takip edebilirsiniz. Bu konuyla ilgili birçok yazılım bulunuyor. Ayrıca inverterlerin kendine ait yazılımları da bulunuyor. Santrali detaylı izlemek her zaman daha keyiflidir daha güzeldir. Çünkü siz performansı anlık olarak görüp müdahale edebilirsiniz. Bu sayede hem günlük hem aylık hem de yıllık performans hedeflerinize uygun olarak ilerleyebilirsiniz.  

Hibrit santraller yönetmeliğiyle ilgili yeni bir düzenleme gerçekleştirildi. Bu yönetmelikle ilgili bilgi verebilir misiniz? Siz bu konuyla ilgili hizmet sunacak mısınız? 

Hibrit santral yönetmeliği çok güzel bir çalışma oldu ve yatırımcı portföyünü olumlu yönde etkiledi.  Hem çatı hem de arazi projelerini eş zamanlı olarak sürdüreceğimiz bu yönetmelik sayesinde Türkiye’nin toplam kurulu gücü artacaktır. Aynı zamanda arazi projelerinin devamı sağlanacak, tarıma elverişsiz araziler değerlendirilecek ve enerji üretimin artmasına yönelik yatırımlar gerçekleştirilecektir. 

Sunroof olarak hizmet verdiğiniz projelerin toplam kurulu gücü nedir? Yeni dönem hedeflerinizi anlatabilir misiniz? 

Sunroof olarak hayata geçirdiğimiz projelerin toplam kurulu gücü 10 MW’a ulaştı. 2020 yılı içerisinde yetiştirmeye çalıştığımız şantiyelerimizde bulunuyor. 2021 yılında daha fazla fabrikanın çatısına güneş enerji santrali kurmayı ve kurulu gücümüzü artırmayı hedefliyoruz. 2020 yılı hedeflerimizi gerçekleştirirken birçok olumsuz süreçten geçtik ve hem sektör hem de dünya olarak koronavirüs salgınından olumsuz yönde etkilendik. Haziran ayında başlayan normalleşme süreciyle eski performansımızı yakaladık ve yıl sonu hedeflerimize ulaştık.

2021 yılı için hem kurulum hem bakım-onarım hem de izleme alanında farklı sistemlerde iddialı olduğumuz kısımlarda yatırımcılara ayrı ayrı hizmet vermek için yapılanma sürecine girdik. Ayrıca yeni dönemde hayata geçirmek amacıyla yeni projeler geliştirmeye devam ediyoruz.