Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin, UNDP Türkiye çözüm ortaklığında gerçekleştirdiği Sorunlara Çözümler Buluşmaları, Zorlu Holding’in desteğiyle ve ev sahipliğiyle sürecek. Sorunlara Çözümler Buluşmaları ile “Erişilebilir ve Temiz Enerji” konusu ele alındı. 

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ÖZEL SEKTÖR, İTİCİ BİR GÜÇ’

Danimarka Başkonsolosluğu Enerjiden Sorumlu Ticaret Müşaviri Seda Kayrak Bilgen, Danimarka’da sürdürülebilirlikle ilgili örnekleri gündeme getirdi. Bilgen, “Sürdürülebilirlik anlamında Danimarka kendisine çok uzun yıllardır bir yol haritası çizmiş durumda. Yeşil teknoloji ihracatı Avrupa’da birinci sıraya yerleşmiş durumda. Danimarka, geçtiğimiz 45 sene içerisinde ekonomik olarak büyürken bunu enerji tüketimini artırmadan başarmış; iklim stratejilerini sürekli olarak geliştirmiş. Danimarka yeni İklim Anlaşması ve Stratejisi kapsamında 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 70 oranında azaltmayı taahhüt etti. Özel sektörde bu oran yüzde 80 seviyelerinde. Kısaca özel sektörün bu noktada çok önemli bir itici güç olduğunu söyleyebiliriz. Özel sektör, 26 milyon ton emisyon azalımı yapmayı taahhüt ediyor. Özel sektör de ‘Biz bir yol haritası çizeceğiz ve buna uyacağız’ diyor. Özel sektör ve kamu stratejileri iç içe geçmiş şekilde belirleniyor” dedi. 

‘ÜLKELERİN SINIRLARI DIŞINDA BİR GERÇEKLİK VAR’

Finlandiya Doğayı Koruma Derneği EKOenerji Eko-Etiketi İletişim Koordinatörü Merve Güngör ise “Hiç kimse herhangi bir etki yaratmayacak kadar küçük ve değersiz değil. Hangi ülkede olduğumuzun çok büyük bir önemi yok. Ülkelerin sınırları dışında da bir gerçeklik bulunuyor. Moderniteyi destekleyen enerjinin karbonunu azaltmak. Bu kaçınamayacağımız bir sorumluluk olarak hepimizin önüne çıkıyor. Bizler ise bu nedenden ötürü enerji tüketicilerinin dünya çapındaki rolüne ağırlık veriyoruz. EKOenerji eko-etiketi olarak yenilenebilir enerjinin çevresel sürdürülebilirliğini vurguluyor. Biz, bu konuda harekete geçen kurumların ve kişilerin daha geniş kitleye ulaşmasını sağlıyoruz’’ diye konuştu.

%87 ORANINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ

Zorlu Enerji Ar-Ge ve Akıllı Sistemler Grup Müdürü Burçin Açan ise konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu. “Hem Zorlu Holding hem de Zorlu Enerji olarak, verimliliği maksimuma çıkarmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken ise farklı noktalara parmak basıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları verimli kullanılmıyor diyoruz. Ancak yani Zorlu Enerji’de bu oran yüzde 87 seviyelerinde. Karbon emisyonu hedefimize ulaşmak için adım adım ilerliyoruz. Karbon emisyonu en çok ulaşım kaynaklı ve biz de ZES şirketimizle elektrikli araç şarj istasyonlarına odaklanmış durumdayız. Özellikle hava kirliğinin çok yaşandığı ülkelerde elektrikli araçlar çok fazla destekleniyor. Örneğin Norveç’te şu an iki arabadan biri elektrikli araç rakamına ulaştı. Çin ise ciddi anlamda elektrikli araçları destekliyor. Türkiye’de ise elektrikli araçların sayısı 2 bin 600’e yükseldi. 2022 yılının sonunda hayatımıza girecek TOGG da elektrikli bir araç.  Elektrikli araç şarj istasyonları alanında yaptığımız yatırımlarda sadece Türkiye ile sınırlandırmıyoruz. Bu çalışmalarımızı dünyaya da yaymak istiyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç paylaşım hizmetini hazırladık ve sunduk. İnsanların şehir içinde rahatlıkla kullanmasını hedefliyoruz. Şimdi dijital bir deneyimle cep telefonları üzerinden araçlar rezerve edilebiliyor. Özel sektörün ve Sivil Toplum Kuruluşlarının kamuyu ciddi oranda beslemesi gerekiyor. Biz kamuya yurt dışındaki deneyimlerimizi aktarıyoruz.’’