İstanbul Tuzla Viaport Marina’da düzenlenen 2. Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, moderatörlüğünü Mimar ve Mühendisler Grubu MMG Genel Başkanı Bülent Şen’in yaptığı “Endüstride Alternatif Enerji Teknolojileri” paneliyle sona erdi.

İlk olarak söz alan panelist Altaca Yönetim Kurulu Üyesi Alper Önoğlu, alternatif enerji teknolojileri ve doğru mühendisliklerle hem çevresel olarak ülkemizi korumanın, hem de ekonomik olarak maliyetleri düşürmenin, verimlilik sağlamanın mümkün olduğunu aktardı. 

ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ

Panelde ikinci olarak söz alan Tezkim Enerji Otomasyon Müdürü Emrah Atsız, ülkemizin ilk sitrik asit fabrikasını kurduklarını kaydederek, atıksudan yararlanarak biyogaz üretimini gerçekleştirdiklerini, 2 MW’lık enerji üretebildiklerini, lisansını da kısa süre önce aldıklarını kaydetti. 

Panelin devamında konuşan Ak Gıda Capex ve Enerji Müdürü Erdal Yılmaz, Ak Gıda tesislerinde enerji verimliliğini nasıl sağladıklarını aktardı. Biyogaz tesisindeki iyileştirmelerinin yanısıra güneş ve rüzgara yatırımlar da yaparak, yeşil mutabakat kapsamında kabron emisyonlarını düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. 

KOJENERASYONDAN 1,5 MW’LIK ENERJİ ELDE EDİYOR

Yine Pepsico adına konuşan Üretim Müdürü Gökhan Saray, “Hem Kocaeli hem de Tarsus fabrikamızda kojenerasyon tesisimiz mevcut ve en son 1,5 MW’lık enerji elde ediyoruz. Çıkan atıklardan tedarikçilerimize organik gübre olarak veriyoruz yeniden bir girdi olarak patates üretiminde kullanıyoruz. Yüzde 51 enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan üretiyoruz” dedi.

Panelin ve zirvenin son konuşmasını EAG Biyogaz Mikroalg adına yapan Genel Müdür Şakir Güntürkün; biyogaz, mikroalg ve enerji sistemleri odağında bir sunum gerçekleştirdi.