Solarkol firmasının kuruluşunu ve Türkiye’de yüzde 100 yerli mühendisler geliştirilen inverter ürününü anlatan Solarkol Genel Müdürü Kemal Ertuğran, “Solarkol olarak 12 kişilik Ar-Ge ekibimizle çatı sistemleri için inverter ürününü geliştirdik. Ürünü geliştirirken piyasada bulunabilen konvansiyel ürünlerden farklı bir ürün yapmayı hedefledik. Bu hedefimiz doğrultusunda da panel bazında takip yapabilen ve panel bazında verimliliği en üst düzeye çıkarabilen optimizerli bir çözüm gerçekleştirdik. Ürünlerin dizaynı, tasarımı, yazılımları, kart ve baskıları tamamen Solarkol firmasına aittir. Yüzde 100 yerli sermayeyle ve kendi mühendislerimizle ortaya koyduğumuz çözümlerdir” dedi. 

“GÜNEŞ SİSTEMLERİ İÇİN İNVERTER ÜRETİYORUZ”

Güneş enerji sistemleri için inverter üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Ertuğran, “Koloğlu Holding uzun zamandan beri kendi ana iş kollarının dışında üretim yapmayı planlıyordu. Bu hedef doğrultusunda 5 yıl önce inverter tabanlı kaynak makinalarının üretimini gerçekleştirdi ve Sakarya Hendek’te bulunan Kolarc isimli fabrikasını bu iş için konumlandırdı. 2017 yılına geldiğimizde ise Ankara’da iki fabrikanın daha kurulumunu gerçekleştirdi. Bu iki fabrikada Armtek firması için orta gerilim şebekeler için hücreler, beton köşkler ve YG Komponent çözümleri üretiliyor. 2020 yılının Mayıs ayına geldiğimizde Solarkol firmasının kuruluşu gerçekleştirdik. İlk hedefimiz olan çatı üzeri güneş enerji sistemleri için inverter üretimine başladık." dedi. 

“ÇATI PROJELERİNE ODAKLANDIK” 

“Biz geliştirdiğimiz ürünle ilk olarak çatı projelerine odaklandık” diyen Ertuğran, görüşlerini şu sözlerle anlattı: “2019 – 2020 yılında regülasyon kurumlarının hazırladığı birtakım mevzuatlar sayesinde bugün bireysel kullanımlarda 10 kilovata kadar enerji sistemi kurma imkanı bulunuyor. Endüstriyel tesislerde ise bu rakam 5 MW’a kadar çıkabiliyor. Kısaca herhangi bir lisanslama yapılmadan ilgili dağıtım şirketine başvuru yaparak bu yatırımlar yapılabiliyor. Bu yatırımlar, öz tüketimi sağlamak ve enerji girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla yapılıyor. İhtiyacınızdan fazlasını da mevcut enerji alış fiyatlarıyla şebekeye satma imkanı da bulunuyor. Biz öncelikli olarak çatı projelerini hedeflediğimiz için 10 ve 33 kilovatlık ongrid dediğimiz şebeke bağlantılı ürünleri üretmeye başladık.”  dedi. 

“TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ”

İnverter ürününün yüzde 100 yerli sermayeyle ve Türk mühendislerle geliştirildiğini belirten Ertuğran, “Solarkol olarak 12 kişilik Ar-Ge ekibimizle çatı sistemleri için inverter ürününü geliştirdik. Ürünü geliştirirken piyasada bulunabilen konvansiyel ürünlerden farklı bir ürün yapmayı hedefledik. Bu hedefimiz doğrultusunda da panel bazında takip yapabilen ve panel bazında verimliliği en üst düzeye çıkarabilen optimizerli bir çözüm gerçekleştirdik. Ürünlerin dizaynı, tasarımı, yazılımları, kart ve baskıları tamamen Solarkol firmasına aittir. Yüzde 100 yerli sermayeyle ve kendi mühendislerimizle ortaya koyduğumuz çözümlerdir." dedi.