Solarkol firmasının kuruluşunu ve Türkiye’de yüzde 100 yerli mühendisler geliştirilen inverter ürününü anlatan Solarkol Genel Müdürü Kemal Ertuğran, “Koloğlu Holding uzun zamandan beri kendi ana iş kollarının dışında üretim yapmayı planlıyordu. Bu hedef doğrultusunda 5 yıl önce inverter tabanlı kaynak makinalarının üretimini gerçekleştirdi ve Sakarya Hendek’te bulunan Kolarc isimli fabrikasını bu iş için konumlandırdı. 2017 yılına geldiğimizde ise Ankara’da iki fabrikanın daha kurulumunu gerçekleştirdi. Bu iki fabrikada Antek firması için orta gerilim şebekeler için hücreler, beton köşkler ve diğer birtakım çözümler üretiliyor. 2020 yılının Mayıs ayına geldiğimizde Solarkol firmasının kuruluşu gerçekleştirdik. İlk hedefimiz olan çatı üzeri güneş enerji sistemleri için inverter üretimine başladık.” dedi.  

“ODAĞIMIZ İÇ PAZAR OLACAK”

Organize sanayi bölgesindeki fabrikamızın organize edilmesi, altyapısının yenilenmesi ve düzenlenmesi çalışmalarına zaman ayırdık. Ürün geliştirme kısmı Sakarya Hendek fabrikasında devam ediyordu. Ticari anlamda kullanılabilir bir ürün haline gelmesi Eylül ayında oldu ve endüstrileştirildi. İlk denemelerimizi Türkiye’de yapıyoruz ve bir süre daha kendi ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’de ithal edilen cari açığa pozitif bir etki sağlamak istiyoruz. 

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ AVRUPA”

Çalışmalarımızı gerçekleştirirken diğer pazarları da izliyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Pandemi sürecinde ithalatın hiç olmadığı ve yurt dışından ürün getirilemediği bir dönem yaşadık.  Birçok sistemin enerji üretemediğini ya da çalışamadığını gördük. Kendi ülkemizdeki sistemleri sürdürülebilir kılmak için çalışmaya öncelik veriyoruz. Bu hedefimize ulaştıktan sonra yurt dışı pazarına açılıp Türkiye’de üretilen bir ürünü diğer ülkelerde kullanılabilir hale getirmek istiyoruz.  Kolarc ve Antek şirketleri yurt dışı pazarına açılmış durumda. Bu da bize avantaj sağlıyor. Çünkü onları takip ederek hareket edeceğiz. Öncelikli pazarımız teknolojinin daha iyi kullanılabileceğine inandığımız Avrupa olacak.