Güneş enerji santralleri yatırımcılarına sağladıkları finansman ihtiyaçlarıyla ilgili olarak 13. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı kapsamında düzenlenen Solarbaba'ya ait PROSUMER2020 etkinliğinde konuşan YK Leasing Genel Müdür Yardımcısı Burcu Özbay Şirin, amorti sürelerinin avantaj sağladığına dikkat çekti. 

“AMORTİ SÜRELERİ AVANTAJ SAĞLIYOR”

Sanayi tipi GES projelerine yönelik talep aldıklarını belirten Şirin, başvuru taleplerinin ya EPC firmalarından ya da Yapı Kredi şube müşterileriden aldıklarını belirtti. Taleplerle ilgili detayları ise şu sözlerle anlattı: "Çatı üzeri GES projesi yapmaya karar veren firmalar genellikle bir EPC firmasıyla anlaşıyorlar. Biz diğer taraftan çatı üzeri GES projesi taleplerinin artması içinde çalışmalar yürütüyoruz. İletişimde olduğumuz sanayicileri mutlaka bu konuda yönlendiriyoruz. Çünkü gerçekten avantajlı ve dikkat çeken bir yatırım. Bir örnekle açıklamam gerekirse yatırımcı 1 milyon Euro değerinde bir yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yatırım yaparken bu rakamın 200 bin euro’luk kısmının ödemesini gerçekleştiriyor. 7 – 8 yıl boyunca ise cebinden ekstra bir para çıkmıyor. Çünkü ödeyeceği elektrik faturasını bize ödemeye başlıyor. Sonrasında ise kullandığı tüm elektrik gideri için herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmıyor."  

“ÜÇ FARKLI KRİTERE DİKKAT EDİYORUZ”  

"Solar sektöründe çok başarılı EPC firmaları olduğunu görüyoruz" diyerek konuşmasını sürdüren Şirin, eskiden çantacı diye tabir ettiğikleri ve sektörü çok yakından bilmeyen kişilerin bu projeleri üstlendiğini şimdi ise durumun değiştiğine dikkat çekti. Şirin, "Mühendislik anlamında Türkiye’de başarılı ve verimli projeler hayata geçiyor. Yatırımcılar bize geldiği zaman biz öncelikle verimliliğe daha sonra sponsorun gücüne bakıyoruz. Çatı üzeri GES projelerinde bir konuya daha dikkat ediyoruz. O da fabrikanın üretim gücünü değerlendiriyoruz. Tüm değerlendirmelerden sonra fiyatlandırma yapıyoruz. Burada fiyattan daha ziyade amorti süreleri ön plana çıkıyor. Yatırımcı teklifimizi kabul ettikten sonra kredilendirme işlemlerini tamamlıyoruz. Güneş enerji finansmanlarında amorti süreleri yıllar önce 20 yıl iken bugün 6 – 7 senelere kadar düştü. Tabii bugün hızla değişen kur ve faiz oranları geri dönüş sürelerini etkiledi ama geleceğin bize neler göstereceğini bilemeyiz. Biz bu süreci anlattığımız zaman tüm yatırımcılar bu projeye sıcak bakıyor." dedi.