DERYA KUMTEPE - YEKDEM’de 6 ay uzatma kararı Resmî Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan GÜYAD Başkanı Cem Özkök, bu kararın pandeminin ağır etkilerini taşıyan Türk Yenilenebilir Enerji Sektörü yatırımcılarına rahat bir nefes aldırdığını belirtti. Özkök, “Sektör, mevcut projelerin kısmı kabulle de olsa 31 Aralık’a yetiştirmek için çalışıyordu. Yayınlanan 6 aylık uzatma kararı tüm sektör ve paydaşları tarafından memnuniyetle karşılandı. Sonuçta Türkiye kazandı” dedi. 

YERLİ ÜRETİME DESTEK DEVAM 

YEKDEM’den yararlanmak için projelerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınma şartı vardı. Bu tarih 30 Haziran 2021 yılına ertelendi. YEKDEM’e tabi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyat desteği ise 31 Aralık 2030’a kadar uygulanacak. YEK belgeli üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamın Türkiye’de üretilmiş olması durumunda, bu tesislerde enerji için belirlenen fiyat desteğine üretim tesisinin işletmeye giriş yapıldığı zamandan itibaren 5 yıl ilave destek sağlanacak. 

“PANDEMİNİN ETKİLERİNİ AZALTACAK”

Yenilenebilir enerji sektörü temsilcileri olarak YEKDEM’in 6 ila 8 ay uzatılmasını talep ettiklerini hatırlatan Özkök, dernek olarak ise bu kararın alınma gerekçelerini yetkili mercilerin nezdinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Özkök, “Koronavirüs salgını, tedarik süreçlerinin tüm dünya üzerinde sekteye uğramasına neden oldu. Yenilenebilir enerji sektörü de bu konudan büyük oranda etkilendi. Talebimiz sektörün mücbir sebep kapsamına alınarak yatırımların rahatlamasına imkan sağlanmasıydı. Cumhurbaşkanımız bu kararı ile yine sektörümüze verdiği desteği koyduğu yerli ve milli enerji ilkeleri doğrultusunda bir kez daha göstermiştir. Alınan karar pandeminin olumsuz etkilerini azaltacaktır. Ayrıca üretim tesislerine verilecek yerli üretim desteği için sağlanan sürenin uzatılması da yerli yatırımcımız ve sanayimiz açısından çok sevindiricidir. Sonuçta kazanan ülkemiz olmuştur” dedi.