Teknoloji devi Mitsubishi Electric, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliğiyle düzenlediği web seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Takımı SCADA Ürün Yetkilisi Burcu Çöpür; izleme ve görselleştirme fonksiyonu sunan ve enerji verimliliğini artıran SCADA Sistemleri ve Endüstriyel İzleme alanındaki güncel gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRAN ÖNCÜ TEKNOLOJİ

Mitsubishi Electric, MAPS SCADA çözümü ile enerji izleme alanındaki yetkinliklerini öne çıkıyor. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Takımı SCADA Ürün Yetkilisi Burcu Çöpür; SCADA’nın veri toplama ve kontrol merkezi olarak adlandırıldığına dikkat çekerek fabrikadaki tüm sistemi tek bir yerden izleme, kontrol etme, analiz etme, arızalara anında müdahale gibi fonksiyonları barındırdığını söylüyor. Çöpür, “MAPS’in Alarm fonksiyonu sayesinde hangi alarmın hangi arızadan dolayı çalıştığı, hangi sıklıkla uyarının geldiği kolaylıkla tespit edebiliyor. Bu sayede, enerji konusunda büyük tasarruf sağlanıyor ve fabrikalarda yüksek verimlilik artışı elde ediliyor” dedi.

FABRİKANIN TAMAMINI İZLEMEK VE GÖRSELLEŞTİRMEK MÜMKÜN

Çöpür, sistemin avantajlarını şu sözlerle anlattı. “MAPS SCADA, tüm fabrikayı izleme ve görselleştirme fonksiyonu sunuyor. Sistem, fabrikanın tüm verilerini bir veri tabanında kayıt altına alıyor. Daha sonra kayıt altına aldığı verileri analiz edebiliyor. MAPS sadece SCADA tarafında çözüm sunmuyor. Ayrıca üretim takibinden enerji yönetimine ve performans yönetimine kadar birçok alanda analizler yapıyor. Örneğin; bir makinaya ait verimlilik ölçümleri sayesinde hangi parçanın işlendiğini, hangi operatörün çalıştığını ya da hangi çıta tipinin çalıştığı gibi değerleri anlık olarak izleme imkanı sunuyor. Makinaya ait raporların enerji grafiklerini de görebildiği için geçmişe yönelik analizler de yapılabiliyor.”