ELDER’İN YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARIŞ ERDENİZ OLDU ELDER’İN YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARIŞ ERDENİZ OLDU

Sanayi tesislerinin atık ısılarını boşa harcamamaları gerektiğinin altını çizen Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, bu konuda önemli bir tasarruf potansiyeli olduğunu belirtti. 
Karataş sanayide yaptıkları enerji etütlerini paylaşarak; “Yaptığımız 400’ün üzerindeki enerji verimliliği etütleriyle farklı sektörlerdeki fırınlarda harcanılan 100 birim enerjinin ortalama olarak yüzde 25 ila yüzde 40’ının ürüne temas ettiğini, geriye kalan yüzde 75 ile yüzde 60’ının boşa gittiğini, kazanlarda ise ortalama verimliliğin %65-70 civarında olduğunu söyleyebilirim.” dedi

BOŞA GİDEN ENERJİ NASIL GERİ KAZANILABİLİR?

Tesislerin enerji verimliliği sağlamak için uygulaması gereken yöntemleri anlatan Karataş; “Üreticilerin fırınlarda faydalı enerjiyi bir an önce yüzde 50’nin üzerine çıkartmaları gerekiyor. Hiçbir fırının ve kazanın bacasından atılan atık ısı boşa harcanmamalı. Tesislerin yüksek verim sağlayabilmesi için; yanmanın kontrolünü iyi yapmaları, yalıtımı doğru uygulamaları, prosesle ilgili her türlü ısıl işleme dikkat etmeleri gerekiyor. En önemli konulardan biri de kullanılan kazanlarda ve fırınlarda mutlaka ekonomizer olması gerekiyor. Çünkü ekonomizer olmayan bir kazan yüzde 10-15 enerjiyi doğrudan boşa atıyor demektir. Türkiye’deki kazanların yüzde 95’inde yoğuşmalı ekonomizer yoktur. Türkiye’deki endüstriyel tesisler kazanlarında yoğuşmalı ekonomizer kullanarak yüzde 5 ile 10 arasında enerji tasarrufu yapabilir. Yaptığımız tüm projeler bu rakama ulaşabileceğimizi gösteriyor. Atık ısı projesini hayata geçiren tesisler enerji maliyetlerini yüzde 5, doğalgaz tüketimlerini yüzde 25’e kadar düşürme imkanına sahipler. Bu oranlar ise sektöre göre farklılık göstermektedir. Tüm atık ısı projelerine teşvik ve hibe alınabileceği gibi, bu projeleri tasarrufundan yatırımını ödeyen enerji performans sözleşmesi ile yatırımcının cebinden tek kuruş çıkmadan gerçekleştirebiliriz.” dedi.

www.vat.com.tr