DERYA KUMTEPE - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası, sanayinin enerji konularını görüşmek amacıyla toplantı düzenledi. Video konferans ile gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı. Toplantıya Bakan yardımcısı ve bakanlığın üst düzey bürokratları katıldı.  

ENERJİ İHTİYACI UYGUN MALİYETLİ OLMALI

Sanayicilerin enerji ihtiyacını sürekli, kaliteli ve uygun maliyetli bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, üretimin olumsuz etkilenmemesi için bu konuda kalıcı çözüm getirilmesinin önem taşıdığını söyledi. Bahçıvan, talepleri şu sözlerle aktardı: “Sanayicilerin girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik destekler devam etmelidir. Enerji, sanayicilerin en yüksek girdi maliyetini oluşturuyor. Üretimin aksamaması için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.” dedi.  

YEKDEM KATKISI KARBON SERTİFİKASINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Nisan ve mayıs aylarında, YEKDEM maliyetinde yaşanan iki kat düzeyindeki artışın sanayicilerde endişe yarattığını hatırlatan Bahçıvan, 2011 yılından beri YEKDEM’e 11 milyar doları aşan bir desteğin yapıldığını söyledi. Ülkemiz henüz herhangi bir emisyon ticaretine dahil olmamakla birlikte, yakın zamanda AB’de Yeşil Anlaşma (Green Deal) hükümlerinin hayata geçmesi ile Emisyon Ticaret Sistemine dahil olmamız ya da karbon vergisi ile karşı karşıya kalmamız söz konusu olacak. Bu bağlamda, YEKDEM katkılarımızın, bir ‘karbon sertifikasına’ dönüştürülmesinin, söz konusu karbon kredileri veya vergisine karşı yaptığımız emisyon azaltımının bir kanıtı olarak sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza çok önemli katkısı olacak.” dedi.