Endüstriyel tesisler enerji yoğunluğunu yüzde 15 azaltan projeler 5. Bölge Yatırım Destekleri’nden faydalanabiliyor. 5. Bölge Yatırım Destekleri ile kapsamlı bilgiler veren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, tesisler büyükşehirler olsa dahi bu teşviklerden faydalanabileceğini belirtti. 

“ENERJİ YOĞUNLUĞU YÜZDE 15’İN ÜZERİNDE DÜŞÜRÜLMELİ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Karataş, “5. Bölge Yatırım Desteği kapsamında enerji verimliliği projeleri önemli bir yer tutuyor. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan endüstriyel tesisler, enerji verimliliği projeleri için Sanayi ve Teknoloji bakanlığına Yetkilendirilmiş bir Enerji Verimlilik Danışmanlık firması ile başvurarak 5. Bölge Yatırım ve Teşvik Programından faydalanabiliyor.  Bu destek faydalanabilmek içinse aranan tek şart ilgili projede minimum yüzde 15 enerji tasarrufu sağlamak. Şayet faaliyet gösterilen yer 1. Bölge teşvik kapsamında bile olsa  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 5. Bölge Yatırım Teşvik ve Destek projesine başvuru yapabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçici teşvik belgeleri hazırlanıyor, enerji yoğunluğunuzu düşürdüğünüzde ise teşvik almaya hak kazanılıyor” dedi. 

BU TEŞVİK NELERİ KAPSIYOR?   

•    KDV istinasından faydalanılabiliyor. 
•    Makine alımı yapılırken gümrük vergisi istisnası yapılıyor. 
•    Proje için Personel çalıştırılması durumunda sigorta desteği sağlanıyor. 
•    Yatırım için ek bir alana ihtiyaç duyulursa desteklerden faydalanılıyor. 
•    Döviz bazında alınan kredi için 2 puan, TL bazında kullanılan kredi içinse 5 puan destek veriliyor. 
•    Kurumlar vergisinde yüzde 55’e kadar avantaj sağlanıyor.


Vat Enerji, enerji verimliliği projelerinin geliştirilmesi, yatırımların hayata geçmesi konusunda endüstriyel tesislere, Ticari binalara ve fabrika yöneticilerine destek sağlamaya devam ediyor. 

http://www.vatenerji.com.tr