MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi (SEKAY) projesi kapsamında bertaraf edilen atıklardan elektrik enerjisi üretimi yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Sakarya'da 67 milyon 879 bin KWh elektrik şehirdeki çöplerden elde edildi.

92 BİN KİŞİNİN TÜKETİMİNE KARŞILIK GELİYOR

Saatte 14,04 MW üretim kapasitesine sahip tesiste geçtiğimiz yıl, içerisinde kâğıt, cam, metal ve plastik atıkların bulunduğu 4 milyon 765 bin kg atık geri dönüştürülerek büyük bir bölümü elektriğe çevrildi.

Atıklardan gazların toplanmasıyla jeneratör vasıtasıyla 2021’de üretilen elektrik miktarı, yaklaşık 92 bin kişinin meskenlerdeki tüketimine eşdeğer olduğu bildirildi.

30 YILLIK İHTİYACIN KARŞILANMASI HEDEFLENİYOR

İklim değişikliği eylem planı doğrultusunda karbon emisyon salınımını minimuma indiren SEKAY, Marmara Bölgesi’nin en büyük çevre projesi olarak gösteriliyor.

Tesiste günlük 700 ton atık dönüştürülürken, dönüşüme dahil edilen atıkların dışındaki çöplerden ise gübre ve çimento fabrikası yakıtı üretiliyor. Tesiste yakın zamanda faaliyete alınacak 2. lot depolama alanıyla 30 yıllık ihtiyacın karşılanması hedefleniyor.  

“SIFIR ATIK HEDEFİYLE ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİYORUZ”

Çevre dostu enerji üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SEKAY projesinin bir yandan doğayı korurken diğer yandan da kente ve Türkiye’ye ekonomik fayda oluşturduğunu vurguladı.

Sakarya'ya kazandırdıkları çevre projelerinin merkezinde insanın olduğunu belirten Yüce, "Şehrimizin doğal güzelliklerini korurken ekonomik ve sosyal kalkınma hamleleri gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda başlattığımız SEKAY projesiyle kentteki atıkları en iyi şekilde muhafaza edip ileri teknolojik uygulamalarla geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bu sayede sıfır atık hedefiyle Sakarya’mızın doğasını koruyarak çöplerden enerji üretiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.