Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımları sürdüren Sabancı Holding, 4 yıl içerisinde rüzgar enerjisine 450 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, bu yatırımla birlikte elektrik üretim kapasitesinin 4 bin 150 MW olacağını belirtti. Zaimler açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Proje ve yatırımlarımızın odağına sürdürülebilirliği ve yeni teknolojileri aldık. Elektrik dağıtım şebekesi için 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde 1,3 milyar TL yatırım gerçekleştirdik.” dedi. 

“ELEKTRİK TALEBİ DALGALI HAREKET EDECEK”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının enerji sektörünü de etkilediğine işaret eden Zaimler, bu dönemde elektrik talebinin çok dalgalı hareket ettiğini söyledi. Zaimler ev, ticarethane, küçük işletme ve sanayide elektrik talebinin yaşam ve çalışma şartlarına göre farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, "Ülkemizde ikinci çeyrek itibarıyla elektrik tüketiminde belirgin bir azalma yaşansa da ağustos sonrasında normalleşme başladı. Yıl sonu itibarıyla geçtiğimiz yılın az da olsa üzerinde bir tüketim gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu yönüyle Türkiye, özellikle gelişmiş batılı ülkelere kıyasla pozitif ayrıştı." diye konuştu.

"ELEKTRİK DAĞITIMI İÇİN 1,3 MİLYAR TL YATIRIM” 

Zaimler, salgın nedeniyle tedarik zincirinde bazı aksaklıklar yaşandığını fakat yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini anlattı. "Elektrik dağıtım şebekesine bu yılın 9 aylık döneminde 1,3 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini" dile getiren Zaimler, elektrik üretimi alanındaki büyüme planları kapsamında yenilenebilir enerji ve modern teknolojilere odaklanacaklarını aktardı. Zaimler, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar enerjisi ihaleleri projelerine ilişkin, "Rüzgar enerjisinde Aydın ve Çanakkale'de toplam 500 megavatlık santral kuracağız. Şu anda bu santrallerin kurulacağı sahaların belirlenmesi ve proje geliştirme faaliyetlerini yürütüyoruz. Hedefimiz 2023'te YEKA kapsamındaki rüzgar enerjisi santrallerimizde üretime başlamak. Ayrıca Kayseri'de de 65 megavatlık bir rüzgar santrali yatırımımız daha olacak. Rüzgar enerjisinde 4 yılda 450 milyon dolarlık yatırımı hayata geçireceğiz. Rüzgar enerjisindeki bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak. Proje ve yatırımlarımızın odağına sürdürülebilirlik ve yeni teknolojileri aldık. Elektrikli şarj cihazlarından depolamaya kadar birçok konuyu ele alıyoruz. Bizim için dijitalleşme hem kendi süreçlerimiz hem de müşteri temas noktalarımız için vazgeçilmez." değerlendirmesinde bulundu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARIN ASLAN PAYINI ALIYOR” 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de yatırımların büyük kısmını yenilenebilir enerjinin oluşturacağına dikkati çeken Zaimler, bu kaynakların uzun vadede ucuz enerji üretimi sağlayacağını ve Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını bildirdi. Zaimler, yenilenebilir enerjide yeni kapasite arzının belirli bir plan çerçevesinde ilerlemesinin ekipman üreticilerinin Türkiye'de yatırım yapmasını sağlayacağını belirterek, "Bu da ekipman üretiminin millileşmesinde büyük bir katkı yapacak. Türkiye'deki yeni yatırımlarda aslan payını rüzgar ve güneş enerjisinin alacağını öngörüyoruz." dedi.