“Türkiye’nin rüzgar sanayisiyle ilgili geldiği noktayı değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rüzgar türbini ekipman üretiminde önemli bir noktaya gelindiğini ve Avrupa’nın ilk 5 ülkesi içerisinde yer aldığını belirtti. Varank, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye, rüzgar ekipman üretimi yapan büyük ölçekli tesisleriyle Avrupa’da ilk beş ülke içerisinde yer aldı. Kara ve deniz üstü rüzgar türbin ekipmanlarıyla ilgili üretiminde sanayimizi rekabetçi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” 

“HEDEFİMİZ YURT İÇİ SANAYİMİZİ REKABETÇİ NOKTAYA TAŞIMAK”

Rüzgar enerjisi sanayisiyle ilgili olarak geldiğimiz noktayı değerlendiren Varank, şu bilgileri paylaştı: "Hem kara hem de deniz üstü rüzgar türbin ekipmanlarının üretiminde, yurt içi sanayimizi rekabetçi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Son 8 yıl içerisinde yenilenebilir enerji yatırımlar için 7 bine yakın teşvik belgesi düzenlendi ve 124 milyar TL yatırım yapıldı. Ayrıca 19 binden fazla kişiye istihdam sağlandı. Enerji büyüme konusunda kritik bir öneme sahip. Çünkü büyümek için üretime, üretim içinse enerjiye ihtiyacımız var. Sanayi geliştikçe, sektörel çeşitlilik arttıkça enerjiye olan ihtiyacımızda artıyor. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz zaman ise dış kırılganlık riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. 

“10 YIL İÇERİSİNDE 1 TRİLYON DOLAR YATIRIM BULUNUYOR”

Enerji sektöründe yapısal dönüşüm görülüyor. Yapılan analiz neticesinde 2050 yılında dünyada üretilen enerjinin yüzde 85’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağını görüyoruz. Yüzde 85 oranındaki büyüme payında rüzgar ve güneş öne çıkacak. Önümüzdeki 10 yılda, kamu ve özel sektör tarafından taahhüt edilmiş 1 trilyon dolarlık rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı bulunuyor. Bu rakamlar, hem sektörün taşıdığı önemi hem de yurt içi sanayinin bu değişime hızla adapte olması gereğini açıkça ortaya koyuyor."