Avrupa’nın rüzgar enerjisi sektörüyle ilgili gelişmeleri hazırlayan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği her yıl Avrupa Rüzgar Enerjisi ve Ekonomik İyileşme Raporu’nu kamuoyu ile paylaşıyor. Rapora göre rüzgar enerjisi sektörü 300 bin kişiye istihdam sağladı. Projelerin yüzde 75’i karasal, yüzde 25’i ise deniz üstü oldu. Türkiye’nin rapordaki yerini ve rüzgar sanayisinde geldiği son noktayı anlatan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, “Rüzgar türbinleri yaklaşık 8 bin parçadan oluşuyor. Türkiye olarak rüzgar türbinlerinin büyük bir bölümünü üretebilir duruma geldik. Özellikle İzmir, rüzgar sanayisinde ilk sırada yer alıyor. İzmir ayrıca yakın coğrafyada rüzgar enerjisi başkenti konumunda sayılıyor” dedi. 

ÖNE ÇIKAN RAKAMLAR… 

Dünyanın en büyük 10 rüzgar türbin üreticisinin 5'i Avrupa’da faaliyet gösteriyor. Avrupa ayrıca rüzgar türbin ekipmanlar üretim tesislerinin yüzde 31’ine ev sahipliği yapıyor. Bu tesisler global düzeyde rüzgar kapasitesinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Rüzgar türbin ekipmanları piyasasının hacmi 50 milyar avroya ulaştı. Bu payın 38 milyar avrosunu karasal, 12 milyar avrosunu ise deniz üstü projeler oluşturdu. Sektörde piyasa değeri en yüksek parçalar arasında da kule, rotor kanatları ve dişli kutusu yer aldı. Bu alanda faaliyet gösteren 800 üretim tesisinin payı ülkeler arasında şu şekilde dağıldı: Yüzde 31’i Avrupa’da, yüzde 45’i Çin’de, yüzde 7’si Hindistan’da, yüzde 5’i Brezilya’da ve yüzde 4,5’i Kuzey Amerika’da yer aldı. Avrupa genelinde en büyük rüzgar türbin ekipman üreticileri sırasıyla Almanya, İspanya, İtalya ve Danimarka oldu. Türkiye ise rüzgar türbini ekipman üretimi alanında 12 tesisiyle faaliyetlerine devam ediyor. Bu sıralamada ise 5’inci olarak yerini aldı. Türkiye'deki 12 tesisin 6'sı kule ve 4'ü kanat üretimi yapıyor. Kalan 2'si ise döküm malzeme üretiyor. 

TÜRKİYE’NİN RÜZGAR BAŞKENTİ İZMİR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz gerçekleştirdiği açıklamada Türkiye’nin rüzgardan enerji üreten santrallerin toplam kurulu gücündeki payının yüzde 10 seviyelerine ulaştığını belirtti. Yavuz konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Kurulu gücün yaklaşık yüzde 20’sini İzmir tek başında karşılıyor. Diğer yüzde 40’ını ise İzmir ve çevresi oluşturuyor. Enerji üretiminin yanı sıra rüzgar sanayisinde de önemli aşamaya geldik. Rüzgar türbinleri 8 bin parçadan meydana geliyor. Biz türbinlerin önemli bir bölümünü ülkemizde artık üretebiliyoruz. Özellikle kanat, kule ve nasel gibi ana bileşen olarak bilinen parçaların üretimi İzmir ve çevresinde yapılıyor. Ürünler aynı zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor” dedi. (AA)