Daha temiz bir çevre ve sürdürülebilir bir enerji için tüm ülkelerin rüzgar enerjisine yönünü çevirdi. Bu gelişmeyle birlikte rüzgar sektörü daha hızlı büyümeye başladı. Hatta 2020 yılında yaşanan birçok zorluğa rağmen büyümesine ara vermedi ve gelecek yıllara daha umutlu bakmaya başladı. Doğa dostu rüzgar enerjisi santrallerine servis sağlayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisini bekleyen 5 büyük gelişmeyi açıkladı. Aydın, “2021 ve sonrasında rüzgar enerjisi, toplum ve ülkeler bazında ana enerji kaynağı olarak görülecek. Rüzgar santrallerinin büyüme anahtarı ise rüzgar türbinlerine gerçekleştirilecek tam donanımlı bakım hizmetleri olacak. Ayrıca rüzgar enerjisini depolamak için pil teknolojileri kullanılacak” dedi. 

1.    Enerji politikalarında rüzgar enerjisi ilk sıralarda olacak. Rüzgar enerjisinin en kötü günlerde bile rekor seviyelerde enerji üretimi gerçekleştirmesi, 2021 ve sonrasında enerji politikalarında ilk sıralarda rüzgarın yer almasına ön ayak olacak.

2. Rüzgar enerjisinin depolanması için pil teknolojileri geliştirilecek. Büyük pil teknolojilerinin gelişerek ekonomik hayata katılması ile enerjinin depolanması önemli kazanımlar sağlayacak. Yatırım ve üretim prosesleri dikkate alındığında en ucuz yöntem olan rüzgar enerjisinin daha da tasarruflu bir enerji kaynağı olmasının önü açılacak.

3. Duruşların azalması için planlı bakımlar daha çok ele alınacak. Yatırımcıların planlı bakım konusunda bilinç düzeyinin son 5 yılda ciddi oranda artması bekleniyor.  

4. Teknoloji ve rüzgar ayrılmaz bir bütün olacak. Özellikle bakım ve onarım hizmetleri esnasında drone teknolojisinin gittikçe yükselen yıldız olması ve makine öğrenmesinin rüzgar enerjisi verilerinin işlenmesi alanında daha aktif kullanılıyor oluşu, 2021 ve sonrasında rüzgarın teknolojisi diye bir kavramla karşılaşılmasına neden olacak.

5. Kara rüzgarlarının yanı sıra açık deniz rüzgarının da yükselişine tanık olunacak. Birçok ülkede açık deniz rüzgarları da önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor. Türkiye’de henüz bu alanda çalışmalar gerçekleşmedi. Ancak önümüzdeki dönemde rüzgar ülkesi olmak adına denizin rüzgar santralleri önemli bir alan olacak gibi duruyor. Tüketilen elektrik enerjisinin yenilenebilir ve yerli kaynaklardan karşılanma oranını yükseltmenin en hızlı ve büyük adımı olacak.