Rusya Başbakan Yardımcısı olan Aleksandr Novak, başkent Moskova’da basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, Rus petrol ihracatına yönelik olası yaptırımları değerlendirdi.

Avrupa’da Rus petrolüne alternatifin kolay bulunamayacağına dikkat çeken Novak, "Bu bir yıldan uzun sürer ve Avrupalı müşteriler için çok daha pahalı olur. Avrupalı politikacılar, vatandaşlarını, onları neyin beklediğini, benzin, elektrik ve ısınma fiyatlarının fırlayacağı konusunda dürüstçe uyarmalıdır." dedi.

Novak, Rus petrolüne olası bir ambargo nedeniyle fiyatların önemli oranda artacağına dikkat çekerek, "Rus petrolüne yasakların küresel piyasa için felaket sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." şeklinde konuştu.

PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM

Rusya’nın petrol ihracatına ambargo gelmesi halinde sevkiyatlarını başka bölgelere yönlendirebileceğine değinen Novak, bu durumdan kimsenin fayda sağlamayacağı vurguladı.

Novak, Rus ordusunun Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırdığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, "Rus silahlı kuvvetleri, tesiste çalışan Ukraynalı uzmanlarla iş birliği içinde çalışıyor." dedi. (AA)