Enerjinin yoğun olarak tüketildiği sektörlerin başında gelen plastik sanayisi, rekabet gücünü korumak için elektrik maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Enerji maliyetlerinin son iki yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, enerji maliyetleri konusunda önlem alınması gerektiğini aksi halde sanayide rekabet gücünün biteceğini söyledi.

ELEKTRİK FİYATLARI YÜZDE 110 ARTTI

Sanayi üretiminin enflasyonu çok daha sert yaşadığını belirten Gülsün, bu oranların 2018 yılında yüzde 20,3 olduğunu 2019 yılında yüzde 11,8 olarak gerçekleştiğini ve son iki yılda ise yüzde 110 arttığını söyledi. Gülsün konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Son iki yıl içerisinde sanayi elektriğinin fiyatı yüzde 110 oranında arttı. Konut tüketimi desteklenirken sanayideki enerji maliyetleri sert bir şekilde artırılıyor. Bu yaklaşımı doğru bulmuyor, kalkınmanın olmazsa olmazı sanayicilerin desteklenmesi gerekiyor.” dedi. 

SANAYİ ELEKTRİĞİ KONUT ELEKTRİĞİNDEN DAHA PAHALI OLAN TEK ÜLKEYİZ

Sanayi elektriğinin konut elektriğinden daha pahalı olan tek ülke olduğumuzu söyleyen Gülsün, bu durumu diğer ülkelerle kıyasladı. Gülsün, konuşmasına şu şekilde devam etti: “AB ülkelerini incelediğimiz zaman sanayi elektriğinin konut elektriğinden yüzde 44 oranla ucuz olduğunu görüyoruz. Amerika’daki enerji fiyatlarını resmi olarak açıklayan EIA verileri ise sanayi elektriğinin konutlardan yüzde 51 daha ucuz olduğunu gösteriyor. Türkiye’de ise bu durumun tam tersi yaşanıyor ve EPİAŞ verilerine göre 2018 yılından beri elektrikte yüzde 50,2 oranında artış yaşandığı görülüyor. Üretimin desteklenmesi için bu konuda bir adım atılması ve enerji fiyatlarının rekabette bulunduğumuz diğer ülkelerde olduğu gibi konut elektriğinden daha ucuz olması elzemdir.” dedi.