Sürdürülebilirliği; dünya kaynaklarını koruyan çevreci su teknolojilerinin AR-GE’sinden üretimine kadar tüm iş süreçlerine entegre etmeye odaklanan Masdaf, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve doğal varlıkları korumak amacıyla şirketin karbon ayak izini düşürerek, karbon emisyonlarını 2030 itibariyle yarıya indirmeyi ve 2050 yılında ise net sıfır noktasına getirmeyi hedefliyor.

YÜZDE 80’LERE VARAN ENERJİ TASARRUFU 

Dünya Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Verimsiz ve eskimiş pompaları değiştirerek bu alanda tüketilen enerji maliyetlerinde yüzde 80 oranlarında tasarruf elde edilebiliyor. Çözüm ortağı olduğumuz projelerde enerjiyi verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla akıllı çözümler sunuyor, suya hayat veren teknolojimizle karbon ayak izini azaltmayı hedefliyoruz. Dünyanın enerjiye olan ihtiyacı hızlı bir şekilde artıyor. Enerji tasarrufu kavramı günlük yaşamdan sanayi kuruluşlarına kadar her alanda büyük önem kazanıyor. Enerji tasarrufu konusu da pompa sektörünün en önemli gündem başlıkları arasında. Çünkü binalarda, sanayide, altyapı uygulamalarında, su temininde, atık su uygularında ve ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde kullanılan pompa sistemlerinin enerji sarfiyatı, dünyadaki enerji sarfiyatının yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Pompalar tarafından tüketilen enerji, endüstrilerde tüketilen elektrik enerjisinin ise ortalama yüzde 30’una denk geliyor. Bu nedenle son yıllardaki önceliğimiz bu anlamda enerji verimliliğini artırmak ve yüzde 20’lik rakamı mümkün olduğunca aşağıya çekmek oldu” dedi. 

DOĞRU TASARLANMIŞ ÜRÜN SEÇİMİ ÖNEMLİ

Yırtmaç, doğru tasarlanmış ürün seçiminin önemine değinerek, “İşletmelerde sistemin kısa süre içerisinde kar elde edilmesi için doğru tasarlanmış ürün seçimi tek başına yeterli olmuyor. Aynı zamanda doğru pompa seçimi yapmak, işletmenin ihtiyacına göre tercihleri belirlemek oldukça önemli. Ayrıca ciddi bir mühendislik çalışması gerektiriyor. Biz bu konuda müşterilerimize doğru hizmet sunabilmek için MAS Academy kapsamında “sistem tasarımı/seçimi” eğitimleri düzenliyoruz. İş ortaklarımızın hem binalarda hem de endüstriyel tesislerde tercih ettikleri sistemlerde enerji verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Enerji tasarrufu sağlayabilmek ve yüksek verim elde edebilmek için pompa, motor ve invertör seçimi önem arz ediyor. Özellikle sistem karakteristik eğrisi, pompa seçimini önemli ölçüde etkiliyor. Sistemdeki kayıplar ne kadar az olursa enerji sarfiyatı da o kadar az oluyor. Bu nedenle tesisatlarda “boru çapı seçimi” de doğru yapılmalı. Bu şekilde, sorunsuz ve verimli çalışan pompa teknolojilerimiz ile optimum enerji verimliliği sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

RENOVASYON ENERJİDEN YÜZDE 80 TASARRUF SAĞLIYOR

Renovasyon projelerinin öneminden bahseden Yırtmaç, görüşlerini şu sözlerle ifade etti: “Endüstriyel tesislerde kullanılan eski ve verimsiz pompalar için reel tüketim ölçümleri yaparak sistemle ilgili yenileme çalışmaları yapılabiliyor. Böyle bir durumda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunuyoruz. Verdiğimiz ücretsiz mühendislik hizmeti ile müşterilerimizi yüksek verimli pompa kullanmaları hususunda teşvik ediyoruz. Çünkü müşterilerimiz böyle bir yatırımla tüketilen enerji maliyetlerinden yüzde 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlayabiliyor. Böylece sistem kendini 1-3 yıl gibi bir süre amorti ediyor.