Dünya genelinde temiz enerjiye yönelişle birlikte uzun vadede önemini yitireceği tahmin edilen hidrokarbon yakıtlarından petrolün en büyük üreticilerinden biri olan Suudi Arabistan, son dönemde yenilenebilir enerjiye, özellikle de güneş enerjisine yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Ekonomik gelirlerinin büyük kısmının dayandığı petrol ihracatına olan bağımlılığını azaltmaya çalışan Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek için güneş enerjisi yatırımlarına büyük kaynak ayırıyor.

HEDEFİ 10 BİN MW 

Sektör raporlarından derlenen bilgiye göre, Ulusal Yenilenebilir Enerji Planı kapsamında, 2023 yılına kadar yenilenebilir enerjide 10 bin megavat kapasite oluşturmayı hedefleyen Suudi Arabistan, yenilenebilir enerji sektörünün gelişimi için 30 ile 50 milyar dolar arasında yatırım yapmayı planlıyor. Petrol üretiminde lider üç ülkeden biri olan Suudi Arabistan, bu amaçla yaptığı yatırımlar sonucunda küresel elektrik alım garantisi imzalanmış güneş enerjisi projelerinin kapasitesini 3 bin 670 megavata ulaştırmayı başardı. Suudi Arabistan, ABD ve Rusya'yla birlikte küresel petrol üretimi miktarı sıralamasında ilk 3'te yer aldı. Ekonomisinin bir zamanlar tamamı petrole bağlı olan Suudi Arabistan, yenilenebilir enerjinin öncelendiği değişen enerji piyasalarında yer edinebilmek ve ekonomisinin gelirlerini çeşitlendirebilmek için yenilenebilir enerji yatırımlarını artırıyor.

SAUDİ VİSİON 2030 PROGRAMI GÜNDEMDE 

Küresel petrol fiyatlarının 2014'te varil başına 55,81 dolar seviyesindeyken, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik dalgalanma nedeniyle fiyatların aynı dönemde 115 dolara çıkması sonrasında, Suudi Arabistan kaynak çeşitliliğini kendi ülkesinde uygulamak adına 2016'da "Saudi Vision 2030" programını gündeme aldı. Ülkede, geçen hafta düzenlenen 600 megavat kapasiteli güneş santrali projesi için kilovatsaat başına 0,0104 sent/dolar ile dünyanın en düşük fiyat teklifi yapıldı. Toplamda 4 projeden oluşan 1,200 megavat kapasiteli projenin kurulum ihalesi için 49 şirket ön eleme turlarına katılırken, bu şirketlerden 28 tanesi Suudi Arabistan'da faaliyet gösteriyor. Ayrıca geçtiğmiz hafta, Suudi Arabistan'ın 300 MW kapasiteli büyük ölçekli ilk güneş enerjisi santrali (GES) projesi Sakaka GES tam kapasiteyle devreye alındı. (AA)