Pensler akımı ölçer. Problar gerilimi ölçer. Bir elektrikli ölçüm cihazına entegre edilmiş menteşeli bir ağız, bir elektrik sisteminin herhangi bir noktasındaki bir telin, kablonun ya da başka bir iletkenin etrafına pensle takmasına ve ardından devreyi kesmeden/enerjisini boşaltmadan devredeki akımın ölçülmesine olanak sağlıyor. Sert ağızlı plastik kalıpların altında ferrit demiri bulunuyor. Sert ağızlar, akımın bir iletkenin içinden geçerken oluşturduğu manyetik alanı algılamayı, yoğunlaştırmayı ve ölçmeyi yapmak üzere tasarlanıyor. 
Modern pens metreler ilk zamanlarında tek amaçlı test aracı olarak kullanmak amacıyla hazırlandı. Günümüzde ise daha fazla ölçüm fonksiyonu, hassaslık, özel ölçüm imkanı sunuyor. Günümüz pens metreleri ayrıca gerilim, devamlılık ve direnç ölçebilme gibi bir dijital multimetrede bulunan birçok temel işlevi içeriyor. 

PENS METRELER 2 NEDENLE POPÜLERLEŞTİ 

Pens metreler; güvenlik ve kullanım kolaylığı olmak üzere iki nedenle daha popüler araçlar haline geldi. 

•    Güvenlik: Pens metreler elektrik teknisyenlerinin, sıralı akım ölçümü almak için telin içinin kesilip metrenin test uçlarının devreye takıldığı eski usul yöntemden kurtulmasını sağlıyor. Pens metrenin ağızlarının ölçüm sırasında iletkene temas etmesi gerekmiyor.    

•    Kullanım kolaylığı: Ölçüm sırasında akımı taşıyan devrenin kapatılması gerekmiyor. Bu sayede verim büyük oranda artıyor. 

Pens metreler yüksek seviyelerde akım ölçmek için tercih ediliyor. DMM’ler ölçüm cihazına hasar vermek riski önlüyor ve 30 saniyeden uzun süre 10 A akım ölçemiyor. Pens metreler minimum 0 A ile 100 A arası akım aralığı sunuyor. Birçok modelin aralığı 600 A'ya kadar çıkıyor. Ayrıca diğerleri 999 A veya 1400 A'ya kadar ulaşıyor iFlex® gibi bazı eklenti pens aksesuarları 2500 A’ya kadar yüksek ölçüm yapabilme özelliği bulunuyor. 
Pens metreler endüstriyel ekipmanlarda, endüstriyel kontrollerde, konut tipi/ticari/endüstriyel elektrik sistemlerinde ve ticari/endüstriyel HVAC'de kullanılır. Temelde şu amaçlar için kullanılırlar:

Servis: İhtiyaca dayalı olarak mevcut sistemleri onarmak.
Montaj: Montaj ile ilgili sorunları gidermek, son devre kontrollerini gerçekleştirmek ve elektrik ekipmanlarının montajı sırasında stajyer elektrikçileri gözetip denetlemek.
Bakım: Planlı ve önleyici bakım ve ayrıca sistemde sorun giderme işlemleri yapmak.

ÜÇ TİP PENS METRE BULUNUYOR 

•    Akım transformatörü pens metreler: Sadece alternatif akımı ölçüyor.
•    Hall Etkisi pens metreler: Alternatif akımı ve ölçüyor. 
•    Esnek pens metreler: Bir Rogowski bobin içeriyor. Yalnızca alternatif akımı ölçüyor. Dar alanlarda ölçüm yapmak isteyenlere avantaj sağlıyor.