DERYA KUMTEPE - Avrupa’da güneş enerjisinden elektrik üretmeye yönelik projeler yürütülmeye devam ediyor. Otoyollara kurulacak olan paneller sayesinde üretilecek enerji projesinin gerçekleşmesi halinde elektrik ihtiyacı olan otoyollara dev güneş paneli tünelleri inşa edilecek. Projeyi ise Avrusturya, Almanya ve İsviçre finanse edecek. 

TEST AŞAMASINA GEÇİLECEK 

Alman Spiegel'in haberine göre Avusturya Teknoloji Enstitüsü projenin ilk prototipi hazırlama aşamasında. Almanya, İsviçre ve Avusturya'nın katkı sağlayacağı projenin kısa süre içerisinde test aşamasına geçmesi hedefleniyor. Gazeteye konuşan Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü'nden Martin Heinrich, otoyolların güneş enerjisi üretimi için en doğru yer olduğunu söyledi. Bu açıdan da projenin umut verdiğini belirtti. Heinrich projeyle ilgili detayları şu sözlerle anlattı: “Bu proje sayesinde gelecekte ülkelerin elektrik ihtiyacının önemi bir kısmının karşılanması mümkün. Örneğin Almanya’da bulunan geniş otoyollar bu sistemin kurulmasına imkan sağlıyor. Alman Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre ülkede 13 bin kilometre uzunluğunda otoban bulunuyor. Almanya’daki toplam otoyolların büyüklüğü Bremen şehrine denk geliyor.” dedi.  

OLUMSUZ NOKTALAR DA VAR 

Heinrich, projenin olumsuz yönleriyle ilgili de bilgiler paylaştı. Projenin hayata geçirilmesinin diğer güneş projelerinin aksine daha yüksek bütçe gerektiğine değinen Heinrich, buna sebep olarak araçların yarattığı rüzgar ve hava çekimini gösterdi. Bu sorunu ortadan kaldırmak için daha yüksek bir iskelet sisteminin kurulması gerektiğini belirten Heinrich, bu durumun maliyetleri arttırdığına işaret etti. Projenin diğer bir olumsuz noktasını ise araştırmacılar aşmayı başarmış. Panellerin normalde güneş ışığını geçirmemesi tünellerde ışık sorununu gündeme taşımış. Fakat araştırmacılar tercihlerini şeffaf enerji panellerinden yana kullanarak bu engeli aşmış. Ancak bu tür paneller şeffaf olmayanlara göre daha az enerji üretme kapasitesine sahip.