Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı'nda, güneş panellerinin günlük hayatta farklı uygulamalarına ilişkin ürünler sergileniyor.

Genellikle çatı üstü, saha ve bina yüzeylerinde yaygın kullanımı bulunan güneş panellerinin son senelerde hibrit ve elektrikli araçların tavanlarına entegre şekilde kullanılmasına yönelik kullanım da gittikçe yaygınlaşıyor.

Otomotiv sektöründeki yeni teknolojik gelişmelerle beraber temiz enerji kullanımına ağırlık veriliyor ve araç kullanımında yakıt cinslerinde çeşitlendirmeye gidiliyor.

Otomobillerin tavanına yerleştirilen güneş panelleri sayesindee araç içi klima için ihtiyaç duyulan enerji ek yakıta gerek kalmadan güneş enerjisinden karşılanıyor.

HEM TAM HEM DE YARI TAVAN İÇİN

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Berkan Bayram, konuyla alakalı olarak yapmış olduğu açıklamada, son senelerde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ulaşım sektöründe de yakıt teknolojilerine ilişkin gelişmelere hız verildiğini belirtti.

Bayram, artan elektrikli ve hibrit araç kullanımında avantajlı konuma geçmek amacıyla Avrupa, Çin ve ABD'de lityum-ion bazlı batarya üretimi yarışı yapıldığını vurgulayarak, bu gelişmenin araç içinde alternatif kaynak kullanımına yönelik teknolojilerin hızla yaygınlaşmasına da katkı sunduğunu söyledi.

Otomobil üzerine yerleştirilen güneş paneli uygulamasına ilişkin bilgi paylaşan Bayram, şöyle dedi:

DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI

"Araç dış tavanındaki güneş paneli uygulamasında kurulu güç 0,5 kilovat seviyesinde bulunuyor. Aracın tavan genişliğine göre farklı büyüklükte ve kapasitede uygulamalar yapılabilir. Tam tavan ve yarı tavan uygulamaları mevcuttur. Burada amaç sıcak şehirlerde enerjiyi yakıttan almak yerine güneşten almak suretiyle araç içi iklimlendirme uygulamalarında temiz kaynak kullanımıdır. Mevcut uygulamalarda, aracın konforunu artırmaya yönelik uygulamalar olsa da henüz aracın menziline etki edecek büyüklükte bir güneş paneli uygulaması bulunmuyor." (AA)