Türkiye’nin 2023 enerji hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji çalışmaları birçok koldan devam ediyor. Ülkemizin 100’üncü yılında; elektrik enerjisi talebinin 375,8 TWh, doğal gazın elektrik üretimindeki payının yüzde 20,7, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının yüzde 38,8, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 219,5 TWh, toplam kurulu gücün 109 bin 474 MW olması hedefleniyor. Ülkemizin temiz enerjideki hedeflerine ulaşmak için enerji çalışmalarını ana gündemine alan Ortadoğu Holding, yenilenebilir enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Enerji alanındaki faaliyetlerini, 2007 yılında Ortadoğu Holding bünyesinde bulunan Ortadoğu Enerji Grubu ile yürüttüklerini belirten Ortadoğu Holding’in İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın, “Cumhurbaşkanımızın mimarı olduğu 2023 hedefleri doğrultusunda holding olarak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması adına Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) ve Jeotermal Enerji Santralleri (JES) projeleriyle yenilenebilir enerji alanlarındaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. 

“ENERJİ HEDEFİNE ULAŞMAMIZA SAĞLADIĞIMIZ KATKIYI ARTITACAĞIZ” 

Apaydın, Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember'in Avrupa Elektrik Görünümü Raporu’nda Türkiye’nin, 2021 Ocak-Haziran döneminde, toplam elektrik üretiminin yüzde 39'unu temiz enerji kaynaklarından sağladığını hatırlatarak, “Ülkemiz, bu dönemde yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde Avrupa ülkeleri arasında 18'inci sırada yer aldı. Türkiye'nin rüzgâr ve güneşten elektrik üretimi 2015-2020 döneminde yüzde 4'ten yüzde 12'ye yükseldi. Çalışmalarımız ve hedeflerimiz dâhilinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına sağladığımız katkıyı artıracağız” şeklinde konuştu.

“ÇÖPTEN ÜRETİLEN ELEKTRİK İLE ENERJİ İHTİYACI KARŞILANDI” 

Enerji faaliyetlerine 2007 ila 2010 tarihleri arasında İstanbul’da çöp gazından elektrik üreten santral kurarak başladıklarını hatırlatan Apaydın, “Kurduğumuz iki santralden bir tanesi Avrupa’nın en büyüğüydü, dünyanın ise en büyük beş tane santralinden biriydi. Ardından Kocaeli’de 2 adet daha çöp gazından elektrik üreten santral kurduk. Bu yatırımlar ile Ortadoğu Holding, İstanbul’da 235 bin hanenin, Kocaeli’de ise 35 bin hanenin elektrik ihtiyacını çöpten ürettiği elektrik ile karşıladı. Ayrıca yenilenebilir elektrik santrallerimiz sayesinde 2 milyon ton CO2 emisyon azaltımı ile dünyanın en büyük gönüllü karbon kredisi projesi sahibi olduk. Türkiye’nin 2023 yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda 2018 yılında çöp gazı tesislerimizi devrederek temiz enerjinin diğer alanlarında çalışmalarımıza odaklandık” dedi.