Elektra Elektronik, enerji kalitesi ve kompanzasyon alanında kullanılan orta gerilim çözümleri ile öne çıkıyor. Demir Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Hava Nüveli Harmonik Filtre Reaktörleri, Akım Sınırlama Reaktörleri ve Kondansatörlerden oluşan orta gerilim çözümleriyle sektörlere çözüm sunan Elektra Elektronik, birçok konuda da kullanıcıyı bilinçlendiriyor. Elektra Elektronik Ar-Ge Transformatör Müdürü Ender Kasım, orta gerilim çözümleri seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı. 

ORTA GERİLİM REAKTÖRLERİN MANYETİK DOYUM NOKTALARI YÜKSEK SEÇİLMELİ

Kasım, orta gerilim reaktörlerinin önemine dikkat çekerek şu açıklamayı gerçekleştirdi. “Enerji kalitesi uygulamalarında kullanılan orta gerilim reaktörlerin sürekli olarak tam yükte çalışıyor. Bu sebeple ısıl performansları önem arz ediyor. Sürekli devrede kaldıklarından dolayı kayıplarını düşük seçmek uzun vadede bu ürünlerin kendisini amorti etmesini sağlıyor. Reaktörlerin manyetik doyum noktaları da olabildiği kadar yüksek seçilmeli. Kullanım yerinin dahili tip mi yoksa harici tip mi olacağını izolasyon yapısı belirliyor. Diğer benzer amaçlı komponentlerin aksine orta gerilim reaktörlerin endüktans değerinin ölçülmesi zahmetli bir iş. Orta gerilim reaktörün üzerinden çalışma akımını akıtmanız ve bu durumdaki gerilim düşümü üzerinden endüktans değeri hesaplamanız gerekiyor. Bunu yapan sistemin son derece hassas çalışması, mümkünse insan kontrolünde olmaması gerekiyor. Üretimi yapan şirketteki test ekipmanları da bu konuda büyük önem taşıyor. Yanı sıra üretimi yapan şirketin reaktörler ve kondansatörler ile ilgili EN 60076-6, EN 60871 standardına haiz ve sertifikalanmış olması gerekiyor.” dedi. 

ELEKTRİKSEL VE MEKANİKSEL BAĞLANTILAR EKSİKSİZ OLMALI 

Kasım, “Orta gerilim çözümleri alanında yatırım yapacak yeni tesislerin projelendirme sırasında mühendislik hesaplarının doğru ve eksiksiz yapılması gerekiyor. Mevcutta çalışan tesislerin ise ölçüm yapılıp kullanılacak ürünlerini en uygun şekilde seçilmesi önem arz ediyor. Elektriksel ve mekaniksel bağlantılarını eksiksiz ve tam yapması gerekiyor. Orta gerilim çözümlerine yönelik yatırımlar daha çok yeni tesis yatırımları ve enerji tüketimindeki artışla paralel ilerliyor. Bu nedenle aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde reaktör kullanımı artıyor. Bu ürünlerin ömürleri de uzun olduğu için mevcut yerleşik yapısında reaktörleri çoktan kurmuş ülkelerde ömrünü tamamlayan veya yedekleme yapılması gereken tesislere üretim yapılıyor.” dedi. 

ORTA GERİLİM REAKTÖRLERİ KONDANSATÖRLERİ KORUYOR 

Kasım, "Orta gerilim reaktörleri enerji kalitesi alanında orta gerilim kondansatörleri koruyor, harmonikleri filtrelemek için kullanılıyor. Diğer orta gerilim çözümümüz olan akım sınırlama reaktörü, kompanzasyon adımının ani olarak karşılaşılabilen yüksek akım çekimini engelleyebilmek için tasarlanmış bir ürünümüz. Orta gerilim kondansatörleri ise kısaca reaktif güç kompanzasyonu için üretilen özel tip ürünler olarak tanımlayabiliriz. Demir Nüveli Harmonik filtre reaktörümüz en çok sattığımız orta gerilim çözümümüz. Kompanzasyon sistemlerinde kullanılan harmonik filtre reaktörleri de onu takip ediyor. Teknolojinin gelişmesine paralel yarı-iletken kullanımı arttıkça bunların oluşturduğu yan etkilere yani harmoniklere karşı koruma sağlayan reaktörlere ihtiyaç da artıyor. 2021 yılı hedeflerimiz arasında ihracatımızda da en yüksek payı alan Demir Nüveli ürünlerimizi bir üst gerilim seviyesine çıkarmak yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda 36kV gerilim seviyesinde Demir Nüveli Şönt Reaktörü de ürün ailemize kazandırmak istiyoruz” dedi.