Kardeş Elektrik İşletme Direktörü Ensar Yeğen, “Yeni yılda devreye aldığımız yarı otomatik makinamız ile diş çekme operasyon süresinde yüzde 30,5 oranında iyileşme sağladık” dedi.

Geçtiğimiz yıl şalt ve otomotiv ürün gruplarında önceki yıllara göre satış adetlerini hedefleri dahilinde arttırdıklarını kaydeden Yeğen; verimlilik, fire azaltma, stok seviyelerinin etkin seviyede tutulması çalışmalarını da geliştirmeye yoğunlaştıklarını açıkladı.

2021 yılını Kardeş Elektrik nasıl kapattı? 2022 iş gündeminizde neler var? 

2021 yılı Kardeş Elektrik için bir atılım yılı oldu. Zor bir pandemi dönemi içinde olmamıza rağmen etkili hedefler belirledik, ekibimizin de inancı ve gayreti ile tüm KPI’larımızda gelişim sağladık. Şalt ve otomotiv ürün gruplarında önceki yıllara göre satış adetlerimizi hedefler dahilinde arttırdık. 

Dünya çapındaki üretici ve revizyoncu firmalara tedarik sağlamak için çalışmalarımız son seviyesine ulaştı ve siparişlerimizi almaya başladık. 2022 yılında ilişkilerimizi ileriye taşımak ve kalite sürekliliği ile alınan siparişleri arttırmak en önemli gündem maddelerimizden biri olacak. Fiyat değişkenlikleri ve tedarik zincirindeki aksamalar ekonomik konjonktürde hızlı dalgalanmalara neden olabileceği için 2022 yılı çeşitli senaryolarla esnek planlarlar oluşturmayı zorunlu hale getirdi. Dolayısıyla ölçme ve değerlendirme süreçlerinin de sıklığı kontrolün sizde olduğu bir dönem geçirmenizi sağlayacaktır. Bu sebeple parametreleri sıklıkla gözden geçirmeyi hedefliyoruz.

Bunların dışında verimlilik, fire azaltma, stok seviyelerinin etkin seviyede tutulması çalışmaları da geliştirmek için çalışacağımız alanlar olacak. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Kardeş Elektrik, otomotiv grubunda MEGA markasıyla hizmet vermektedir. 1974 yılında kurulan fabrikamızda Oto Kömürü üretimine başlayan firmamız, 2008’de Kömür Yuvası üretimine başlamıştır. 2019 yerli üretime kazandırdığımız Marş Otomatik ürünleri üretimi ve ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.

Otomotiv sektöründe sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli ve emniyetli üretim çok önemli.  Siz hangi çözümlerinizle bu sektöre yön veriyorsunuz?

Kardeş Elektrik kuruluşundan itibaren kaliteli ürünler ile anılmış, en üst düzey kalite sistemlerini uygulamış ve belgelendirmiştir. Otomotiv grubu ürünlerimiz 2019 yılından itibaren IATF-16949 kalite yönetim sistemiyle belgelendirilmektedir.

Yalın üretim uygulamaları çerçevesinde Poka-Yoke, SMED, TPM, KAI-ZEN projelerine ve kendi ekibi ile üretmekte olduğu otomatik ve yarı-otomatik makinalara yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. 

2022’de yeni hangi çözümlerinizle otomotiv ve tedarik sanayisinin gelişimine nasıl katkı sunacaksınız?

2019 yılında 16 tiple başladığımız Marş otomatik üretimini mevcutta 43 tipe yükseltmiş bulunmaktayız. 2022 yılının ilk yarısında marş otomatiğine 11 tip daha eklenerek bu sayıyı 54’e yükseltmiş olacağız. Bir sonraki faz çalışmalarımıza da şimdiden başladık. Ayrıca özellikle start-stop uyumlu ürünlerimizle oto kömür ve kömür yuvası ürün gamımızı da geliştiriyoruz.

Otomotiv sektöründe yapmış olduğunuz uygulamalar “üretim verimliliği” ni nasıl artırıyor? Bize örnek bir projenizi ve çıktılarını paylaşır mısınız?

Ölçebildiğinizi geliştirebilirsiniz felsefesiyle 2016 yılında üretim yönetim sistemi programına yatırım yaptık. Yoğun bir çaba ile başarılı bir şekilde uyarlamasını gerçekleştirdik. Aylık, haftalık, günlük raporların yanı sıra canlı olarak da üretim verimliliğimizi takip edebilir duruma geldik. 

2021 yılında tamamladığımız 28 adet yalın üretim ve otomasyon projemiz sonrasında OEE’de yüzde 6 oranında üretkenlik değerimizde yüzde 4 oranında iyileşme sağlandı. Örnek olarak yeni yılda devreye aldığımız yarı otomatik makinamız ile diş çekme operasyon süresinde yüzde 30,5 oranında süre iyileştirmesi sağladık. Teknik ekibimizin kısa sürede 3. makinasını tamamlamış olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.


 

MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM