Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayarak 2020 yılında 9 milyar 964 milyon dolar değerinde bir rakama ulaşıldığını açıkladı. Normalleşme sonrasında ihracat beklentilerinin yüksek olduğunu belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, bu süreçte salgın sürecinin yönetilmesi, fırsatların öngörülmesi açısından birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtti. Gülle rakamları şu sözlerle açıkladı: “Mayıs ayı içerisinde Genel Ticaret Sistemi’ne göre ihracat rakamlarımız yüzde 40,9 bir düşüş yaşayarak 9 milyar 964 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Son bir yıl içerisinde ise yüzde 8,4 oranıyla bir düşüş yaşandı ve 165 milyar 732 milyon dolar oldu.” dedi. 

SON YILLARIN EN DRAMATİK DÜŞÜŞÜ YAŞANDI  

Almanya, Japonya gibi önemli ihracat hacmine sahip ülkelerle ilgili değerlendirmede bulunan Gülle, Almanya’nın ihracat rakamı aylık bazda son 30 yılın en sert düşüşünü yaşadığını söyledi. Japonya’nın ise nisan ayı içerisinde son 11 yılın en ağır düşüşünü kaydettiğini belirtti. Türkiye’nin de mart ayından itibaren aylık bazda önemli bir düşüşle karşılaştığını belirtti.

SANAL TİCARET HEYETLERİ HİNDİSTAN VE GÜNEY KORE İLE DEVAM EDECEK

Gülle, Türkiye’nin ve ihracatın geleceği için TİM tarafından eylem planlarının yürütüldüğünü belirtti. Bu eylem planlarını ise şu sözlerle anlattı: “Türkiye’de tıbbi koruyucu malzemelerle ilgili sorun yaşamamak için Üretim Seferberliği başlattık ve günde 50 milyon maske üretime ulaştık. TİM Export Talks panellerine büyükelçiler katılım gösterdi ve koronavirüs süreci ve sonrasında ticaret ile ilgili yol haritası çizildi. Ayrıca DHL Express birlikteliği ile hedef pazarlarımızdaki büyük alıcılara, ticari dernek temsilcilerine ve kanaat önderlerine özel tasarım hijyen kitleri gönderdik. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketiyle de ihracatçıların 49 sorun ve talebine çözüm getirdik. Gelen yeni talepleri ise TİM Sektörler Konseyi toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı’na aktardık.” dedi.  Gülle, Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi faaliyeti kapsamında Sanal Ticaret Heyetlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Sanal Heyetin ilkinin Özbekistan’da, ikincisini ise Kenya’da düzenlendiğini söyleyen Gülle, Sanal Ticaret Heyetleri’nin devam edeceğin de altını çizdi.  Gülle, 15 – 19 Haziran’da Hindistan’da, 22 – 23 Haziran’da ise Güney Kore ile çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.