Dünya üzerinde pek çok gelişmiş ülke Denizüstü (Offshore) Rüzgar Enerji Santralleri alanındaki gücünü artırıyor ve temiz enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor. Dünyada gücü gün geçtikçe artan Offshore Rüzgar Enerji Santraliyle ilgili olarak Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope) veri paylaştı.  Bilgiye göre Offshore RES kurulumları 2019 yılında yüzde 38 oranında artarak gücü 22 bin 72 MW’a yükseldi. Ayrıca 3 bin 627 MW kapasitesine 502 rüzgar türbini devreye alındı. 

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ 10 BİN MW

Offshore Rüzgar Enerji Santralleriyle ilgili bilgi veren Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı By Danışmanlık Kurucusu Bülent Yüce, “Türkiye, Offshore RES kurulumlarında sıfır noktasında yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, açıkladığı Stratejik Plana göre Türkiye’nin Offshore RES alanındaki gücü 10 bin MW. Türkiye’nin Offshore RES potansiyeli, WindEurope verilerine göre en az 32 bin MW’a karşılık geliyor. Toplam kurulu gücümüzün üçte birine denk gelen en az 30 bin MW potansiyelimizi mutlaka değerlendirmeliyiz” dedi. 

WINDBABA’DA AYRI BİR EĞİTİM BAŞLIĞI 

Windbaba, rüzgâr enerjisi sektörü için online eğitimle birlikte belgelendirme fırsatı sunuyor. Verilen eğitimler hakkında bilgi veren Yüce, “2018 yılında Saros Körfezi, Gelibolu ve Kıyıköy için 1200 MW’lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi hazırlanmıştı ve başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Hali hazırda 93 bin MW olan kurulu gücümüzün üçte birini sadece Offshore rüzgar enerji santralinden elde etme imkanına sahibiz. Bugün, dünyanın en büyük petrol şirketlerinin Denizüstü RES projelerine yatırım yaptıklarını görüoyurz. Windbaba eğitimlerinde de Offshore RES kurulumlarına özel bir önem veriyoruz. Bu santrallerin çelik kule üretimlerinin eğitimi için ayrı bir başlık açmış durumdayız” dedi.