Çin Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkenin karbondioksit emisyonlarında doruğu aşmaya ve karbon nötr aşamaya yönelme yolunda çaba gösterdiği bu dönemde, güneş paneli/fotovoltaik üretiminin de 2021'in ilk yarısında hızlı bir büyüme kaydetti.

YÜZDE 40'LIK ARTIŞ YAŞANDI

Çin’de bu yılın ocak-haziran döneminde 238 bin ton polisilisyum (güneş paneli hammaddesi) üretildi. Bu miktar, Çin Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı’nın verilerine göre yıllık yüzde 16,1 oranında bir artışa tekabül ediyor.

Ülkenin sadece haziran ayında ürettiği polisilisyum miktarı 42 bin ton olarak kayıtlara geçti. Ocak-Haziran dönemi boyunca üretilmiş olan silisyum plaketi 105 gigavata ulaştı. Bu da resmi veriler kapsamında, 2020 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40'lık bir artışı ifade ediyor.

YÜKSEK KALİTEDE GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR 

Geçtiğimiz ay Çin hükümeti, 2021 bütçesinde yeni fotovoltaik/güneş enerjisi santralleri, dağıtıcı fotovoltaik projeler ve karada kurulacak rüzgar enerjisi tesisleri için her türlü sübvansiyonu keseceğini ve bu alanda her tür üretim ağına eşitlik tanıyacağını duyurdu.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’na göre, 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren yürürlükte olacak söz konusu politika, kaynakların etkin kullanımını ve güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yeni enerjilerin yüksek kalitede gelişmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.