Türkiye’nin ilk enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, Novartis Grup Türkiye’ye bağlı iki üretim tesisinde bir dizi enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çalışması gerçekleştirdi. Novartis İlaç Fabrikası’na 2.006,4 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi, Sandoz İlaç Fabrikası’na ise 825 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi kuran ESCON Enerji, Haziran ayında da 680,4 kW ısıtma kapasiteli ısı pompası sistemini devreye alacak. Yatırımlarla birlikte Novartis Grup Türkiye’nin karbon emisyonu yılda 3.059 ton azalacak. 

YÜZDE 30 HİBE DESTEĞİ İÇİN VAP BAŞVURUSU 

Novartis İlaç Fabrikası’nda kurulan 2.006,4 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi ile birlikte yıllık minimum 2 milyon 222 bin 540 kWh elektrik üretimi yapılacak. Buna göre fabrikanın toplam elektrik tüketiminin yüzde 12,96’sı yenilenebilir enerjiden karşılanacak. Sandoz İlaç Fabrikası’nda ise yıllık minimum 901 bin 190 kWh elektrik üretimi ile tesisin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 9,04’ünü karşılamak üzere 825 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi kuruldu. Yıllık 590 bin 426 Sm³/h doğalgaz tasarrufu sağlanması hedeflenen 680,4 kW ısıtma kapasiteli ısı pompası sistemi ise önümüzdeki Haziran ayında devreye alınacak. Bu sistem ile fabrikanın toplam soğutma ihtiyacının yüzde 13,17’si, ısıtma ihtiyacının da yüzde 29,24’ü ısı pompasından karşılanacak. Projelerin mühendislik tasarımlarından yasal onaylara kadar tüm süreçlerini üstlenen ESCON Enerji aynı zamanda, ısı pompası sistemi projesinde yüzde 30 hibe desteğinden yararlanmak üzere Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusunu da gerçekleştirecek. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KARBON EMİSYONUNU DÜŞÜRECEK 

ESCON Enerji, fabrikalarda yaptığı enerji verimliliği yönetimiyle Novartis Grup Türkiye’nin karbon emisyonunu da önemli ölçüde düşürecek. Novartis İlaç Fabrikası’ndaki güneş enerji sistemi ile yıllık 1.233,51; Sandoz İlaç Fabrikası’ndaki güneş enerji sistemi ile 500,16 ton ve ısı pompası sistemi ile 1.325,37 ton olmak üzere Novartis Grup Türkiye’nin karbon emisyonu toplamda yıllık 3.059,04 ton azalacak.

“FABRİKALAR TASARRUF KÜLTÜRÜNE SAHİP OLMALIDIR”

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, “Enerji verimliliği yönetiminin uzun soluklu olması ve sabırla yönetilmesi gerekiyor. Bu sürecin ilk adımı olan enerji tasarrufu; iklimlendirme ayar noktalarının optimize edilmesi, gereksiz aydınlatmanın kapatılması gibi davranışsal iyileştirmeler ile israfın önüne geçmeyi hedefler. Novartis Grup Türkiye’nin kurum kültürü halihazırda bu süreci kapsıyordu. Biz de bu doğrultuda ikinci adım olan enerji verimliliği alanında yıllardır başarıyla gerçekleştirdiğimiz çok sayıda projemizde kullandığımız ısı pompası sistemini Novartis’e de kuruyoruz. Bu sürecin son adımı olan minimize edilmiş enerji tüketiminin yenilebilir enerji kaynaklarından sağlama işlemi ise güneş enerjisi sistemleri ile gerçekleştirilecek. Novartis bu çalışmalarla enerji verimliliğini artırırken, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe de daha fazla katkı sunacak” dedi. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İLE KARBON EMİSYONLARIMIZI AZALTIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Novartis Teknik Operasyonlar Türkiye Teknik Servisler Lideri Y. Tolga Sunay “Çevreye duyarlı ve sürdürülebilirliği odağına alan bir üretim modelini fabrikamızda uyguluyoruz. Global vizyon ve hedeflerimiz doğrultusunda hem üretim için tükettiğimiz enerjiyi düşürmek amacıyla aralıksız çalışıyor ve yatırımlarımızı kesintisiz hayata geçiriyor hem de enerji verimliliğini artırıcı projeler ile düşürdüğümüz enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik ederek karbon emisyonlarımızı minimize ediyoruz. ESCON Enerji ile iki fabrikamızda birden yürüttüğümüz projeler de bu hedefler doğrultusunda attığımız önemli bir adım oldu” diye konuştu.